ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Семинар „АТОМЕКС-АРМЕНИЯ“ посветен на ПСЕ на Арменската АЕЦ

09.10.2015

На 7 октомври 2015 г. в Ереван, Армения, се проведе семинар за доставчиците в ядрения отрасъл „Атомекс-Армения“. Семинарът е организиран от „Росатом – Международна мрежа“ заедно с Министерство на енергетиката и природните ресурси на Армения.

В семинара взеха участие представители на руската държавна корпорация „Росатом“, „Русатом Сервис“, „Русатом Оверсиз“, „Росатом – Международна мрежа. От арменска страна в събитието участваха ръководители и представители на Министерство на енергетиката и природните ресурси на Армения, Арменската АЕЦ, водещи предприятия на страната, работещи в отраслите машиностроене, ядрена енергетика, банковия и финансов сектор и др.

Семинарът бе посветен на реализацията на проекта за удължаване на срока на експлоатация на Втори енергблок на Арменската АЕЦ и участието на арменските доставчици в работата по проекта, както и системата на доставки на „Росатом“, изискванията към доставчиците от ядрения отрасъл и възможността за участие на арменски предприятия в международните проекти на „Росатом“.

Приветствие на семинара поднесе първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на „Росатом“ Кирил Комаров.

В речта си той подчерта, че задачата на „Росатом“ в резултат на проведената комплексна работа е да се продължи експлоатацията на АЕЦ при условия на значително повишаване на безопасността на енергоблока. Тя трябва да отговаря на руските, международните и арменските норми и изисквания.

„Росатом“ притежава значителен опит – например при реконструкцията на Трети и Четвърти енергоблок на Колската АЕЦ, където има реактори ВВЕР-440, както и в Арменската АЕЦ. При този проект, „Росатом“ е повишил показателите за безопасност близо 50 пъти.

В рамките на първата сесия се изказа заместник-министърът на енергетиката и природните ресурси на Армения Арег Галстян, който отбеляза ролята на Арменската АЕЦ за осигуряване на енергийната сигурност на страната. Той представи техническите характеристики, демонстриращи високото ниво на безопасност на централата и плановете за повишаване на надеждността и ефективността на работата й. Арменската АЕЦ осигурява близо 35% от цялата изработена в страната електроенергия, като цената на електроенергията се явява една от най-ниските в страната. Галстян подчерта, че Арменската АЕЦ не само напълно е съхранила своята работоспособност след земетресението в Спитак през 1988 г., но е и първата повторно пусната след почти шест години консервация. На 5 ноември централата ще отбележи 20 години от повторното си пускане в експлоатация. През всичките тези години тя работи безопасно и надеждно.

Източник: http://www.rosatom.ru/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари