ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Армения вече не иска да строи нова АЕЦ

09.10.2015

Властите в Армения признаха, че почти до края на следващото десетилетие няма да започват скъпото строителство на нова АЕЦ.

Правителството, което се сблъска с вълненията поради повишаване на цените на електроенергията, не вижда начин да възстанови средствата от реализирането на такъв проект.

Новият блок трябваше да струва около 5 милиарда долара, но в крайна сметка „Росатом“ ще получи само договор за 300 милиона долара за ПСЕ на действащата АЕЦ, който ще бъде изплатен с кредит от РФ.

Армения през следващите десетилетия няма намерение да строи нова АЕЦ, призна министърът на енергетиката на републиката Ерванд Захарян.

Според думите му, Ереван има намерение да ПСЕ на действащия енергоблок на Арменската АЕЦ с 10 години, минимум до 2027 година, а след изтичане на този срок “правителството е склонно да го удължи с още няколко години”.

Освен това, господин Захарян отбеляза, че договорките с Москва предполагат изграждане на един енергоблок с мощност 1 GW (стандартен проект на “Росатом” с реактор тип ВВЭР-1000), на за Армения е по-изгодно да има блок с мощност – 500-600 MW. Но готов проект за ядрен енергоблок с по-малка мощност държавната корпорация сега няма.

От “Росатом” заявяват, че продължаването на срока за експлоатация на действащия енергоблок – “това е избор на клиента”.

Арменската АЕЦ с два енергоблока е построена през 1980 година и спряна през 1989 година след спитакското земетресение. Втори блок е рестартиран през 1995 година. Централата, която е собственост на държавата и е базова генерация в енергийната система на страната, през 2014 година увеличи производството с 4,5% до 2,46 милиарда kWh. През същата година в Армения са произведени 7,75 милиарда kWh електроенергия.

Разговорите, че на Армения е нужна нова АЕЦ в замяна на действащата вървят от 2000-та година, а през 2010 година Москва и Ереван сключиха междуправителствено споразумение за изграждане на нов енергоблок.

„Росатом“ включва арменския проект в своя портфейл на чуждестранните поръчки, който през последните години непрекъснато се увеличава (последният път Сергей Кириенко посочи обем от 30 блока).

С Армения въпросът традиционно опира до инвеститора: Русия, която сега е ключов играч в инфраструктурните отрасли на Армения (руските държавни компании управляват или владеят газовите, ЖП, а со скоро и електропреносните активи на страната), беше готова да финансира 50% от проекта. Впрочем, да се намери външен инвеститор за АЕЦ, който би бил готов да предостави минимум 2,5 милиарда долара, Ереван не успя да намери. Освен това, Москва ще заплати и ПСЕ на действащия енергоблок: РФ ще отдели експортен кредит от 270 милиона долара с 3% лихва и срок за погасяване след 2019 година. Още 30 милиона долара ще бъдат дадени като грант.

Ресурсът на блоковете с ВВЭР-440 позволява да бъде ПСЕ с 10-15 години, отбелязва главният редактор на независимото издание AtomInfo.RuАлександр Уваров, но след това пак ще се наложи блокът да бъде изведен от експлоатация. Така, че Армения ще трябва предварително да обмисли, какви мощности ще са и необходими. Сега строителството на АЕЦ, като се отчете получаването на разрешения и търсене на финансиране, се разтяга за дълги години.

Ерванд Захарян отбеляза, че развитието на енергетиката в страната ще се базира на ВЕЦ и “зелените генерации”.

Източник: http://www.kommersant.ru/doc/2827110

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари