ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НЕК също иска по-скъп ток

21.02.2012

   От Националната електрическа компания (НЕК) са се договорили с френската банка BNP Paribas за разсрочване с една година на заема за АЕЦ „Белене“, каза шефът на компанията Михаил Андонов.

   Националната електрическа компания ще поиска от ДКЕВР токът на едро да поскъпне с поне 6%, каза пред в. „Класа” изпълнителният директор на компанията Михаил Андонов. По думите му това се налага заради изкупувания от обществения доставчик по-скъп ток от топлофикациите и възобновяемите енергийни източници. Компанията в момента взима и по-големи количества ток от топлофикационните дружества заради сериозните студове у нас, а цената на електроенергията от тях е в пъти по-висока от тази на АЕЦ “Козлодуй”.

   Андонов добави, че заради ниските температури с около 20% се е повишило и потреблението на ток у нас. Доскоро бе включен и целият студен резерв, което допълнително покачва цената на тока купуван от НЕК.

   Дружеството няма вътрешни резерви заради спиранията на износа на електроенергия. От експорта на ток компанията печели най-много, като съумява с това да покрие част от загубите си от търговията на регулирания пазар.

21.02.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари