ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Завърши демонтажът на защитната покривна конструкция (купол) на зданието на реактора на първи енергоблок

06.10.2015

На авариралата японска АЕЦ “Фукушима-1” завършиха дейностите по демонтажа на купола на зданието на реактора на първи енергоблок.

Сътрудниците на компанията-оператор TEPCO успяха напълно да свалят горните панели на купола.

Сега ще започне разчистването на купищата отломки и боклук получили се в резултат на аварията, а приблизително през 2020 година след завършване на всички подготвителни работи ще се пристъпи към изваждане на ОЯГ от басейна за отлежаване на касетите (БОК), който е разположен над реактора.

Защитната покривна конструкция от шест полиефирни панели с размери 7 на 42 метра, монтирани на височина около 50 метра, беше изградено над панелната обвивка около зданието на реактора на първи блок на АЕЦ “Фукушима-1” през октомври 2011 година.

През октомври миналата година сътрудниците на TEPCO свалиха пробно един от панелите на купола. Измерванията показаха, че това не е предизвикало изменение на радиационния фон. Все пак дейностите по пълното демонтиране на защитното покритие бяха изместени по технически причини, а също и поради общественото недоволство.

За справка

Аварията на АЕЦ Фукушима-1 стана след земетресението с магнитуд 9,0 по скалата на Рихтер в североизточна Япония на 11 март 2011 година. След подземните трусове крайбрежието беше залято от огромна 14-метрова вълна цунами, която наводни приземните етажи на 4 от 6-те енергоблока, като извади от строя всички им системи за електрозахранване и системите за охлаждане на реакторите.

Това доведе до разтопяване на активната зона и до серия от водородни взривове. На първи и трети блок беше повреден и покривът.

След катастрофата на Чернобилската АЕЦ, тази авария е най-тежката за последните 25 години. Имаше изтичане на радионуклиди в атмосферата и морската вода.

За пълното ликвидиране на последствията от аварията (ЛПА), включително демонтажът на реакторите на САЕЦ “Фукушима-1”, ще отнеме около 40 години.

Източник: http://fukushima-news.ru/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари