ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Конгресът на САЩ си играе на „пет камъчета“ с президента по изпълнението на споразумението за иранската ядрена програма

03.10.2015

Играта на пет камъчета ми е спомен от детските години. В лявата ръка се държат няколко камъчета, едно по едно се прехвърлят в дясната и после нависоко се подхвърлят и хващат с лявата. Целта е за определено време всичките камъчета да се окажат във въздуха без 2 – едното в лявата, а другото в дясната ръка. Шампионите въртяха по 5 камъчета.

Сега американските парламентаристи подгряват Обама с две камъчета, за които се разказва по-долу. Но, убеден съм, броят им ще расте.

Палатата на представителите на САЩ в четвъртък прие законопроект, който забранява на Белия дом да снема от Иран каквито и е санкции, докато Техеран не сумите по всичките искове, подадени срещу него по-рано.

Съгласно текста на инициативата, Ислямската република е задължена да изпълни всичките решения на съда, произнесени срещу нея в периода от 4 май 2000-та година до 22 май 2015 година.

Докато това не стане, ръководителят на американската администрация няма да може да отмени въведените по-рано ограничения. С други думи,законопроектът не разрешава на САЩ да изпълни своята част от споразумението между “шесторката” (петте постоянни членове на СС на ООН и Германия) и Иран за ядрената програма на републиката.

Същият ден банковият комитет на сената подкрепи друг законопроект за отмяна на съществуващото от 40години ембарго за експорт на американски нефт. В него беше включена поправка, практически идентична с документа, приет от долната камара на конгреса.

Независимо от усилията на законодателите двете инициативи, вероятно, ще получат вето от страна на президента на САЩ Барак Обама.

По-рано Белият дом вече заяви, че такива мерки не дават на САЩ възможност да изпълняват задълженията си съгласно иранското споразумение, което “сериозно подкопава нашата национална сигурност”.

“Това ще доведе до колапс на всеобхватното дипломатическо споразумение , което лишава Иран от възможността да се сдобие с ядрено оръжие” по мирен път – чрез провеждане на инспекции, отбелязват от Белия дом.

Източник: http://atominfo.ru/newsl/s0806.htm

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари