ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На втори блок на АЕЦ “Фукушима-1” се е разтопило над 70% от ядреното гориво – мюонен анализ

29.09.2015

Повече от 70% от горивото в активната зона на реактора на втори блок на АЕЦ “Фукушима-1” се е разтопило по време на аварията през 2011 година.

До този извод, както пише „Asahi Shimbun“, е достигнала група изследователи, в която участват специалисти от университета в Нагоя и корпорацията „Toshiba“.

Групата е обследвала вътрешността на реактора на втори блок по метода на мюонната радиография. Заключението на изследователите е, че в реактора се е разтопило “от 70 до 100%” от горивото.

Резултатите от изследването групата е представила в доклад под заглавие „Measurement of Inner Structure of Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant by Cosmic Ray Muon Radiography with Nuclear Emulsion“, изнесен на конференцията на ядреното физическо дружество в Осака на 26 септември 2015 година.

Текстът на доклада не е публикуван.

През март 2015 година аналогични изследвания на първи блок направи компанията TEPCO. Според предварителните изводи, “значителна част” от горивото е била разтопена, но доказателства за пробив на корпуса на реактора на са били открити – обаче долната част на корпуса на реактора не е била предмет на изследването.

Източник: http://atominfo.ru/newsl/s0753.htm

Подробности на: http://michelekearneynuclearwire.blogspot.bg/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари