ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руските планове за развитие на Арктика

08.10.2015

Русия действително отделя голямо внимание на развитието на Арктика. В комплексната програма за усвояване на суровите територии и мразовитите простори, за възобновяване на научното, военното, изследователското и производствено присъствие на Север се отделят стотици милиарди рубли.

Възраждат се и се изграждат нови градове и опорни пунктове, усвояват се находища, вървят върволици от кораби по Северния морски път.

Защитата на националните интереси на РФ в Арктика представлява една от основните задачи на обновената военна доктрина на Русия. Канада, Норвегия, Дания, Китай, Япония и самите САЩ проявяват колосален интерес към региона на крайния север на планетата по напълно понятни съображения.

Под снеговете и ледовете на Арктика се намират до 20% от природния газ и до 30% от нефта от всички запаси на планетата. А също и находища на руди и полезни изкопаеми, които с развитието на технологиите стават напълно достъпни. За осигуряване на тези  възможности регионът трябва да бъде усвоен, осигурен с всичко необходимо и надеждно защитен. Това е държавна стратегическа задача в перспектива – но тя трябва да се решава още от сега.

Сред руските средства за достигане на такава мащабна цел има едно уникално. Не това не са ледоразбивачите с ядрени силови установки. Въпреки, че те са само в руския флот от 1959 година, а всичките други флотилии нямат нито един. Огромното предимство на руските ледоразбивачи над световния хегемон говори много. Особено като се имат предвид петте строящи се в РФ ледоразбивачи, включително и атомни. Това ще позволи да се превозват покрай северното крайбрежие на Русия до 5 милиона тона товари годишно.

Единствената в света държава с атомен ледоразбивачен флот завършва изграждането на първата в света плаваща АЕЦ. Първата, но не единствената. До края на 2015 година от стапелите на петербургския Балтийски завод ще слезе «Академик Ломоносов». Плаващата атомна топло и електроцентрала. Корабът с размерите на голям крайцер и водоизместимост 21 хиляди и 500 тона. Това е действително добър кораб с абсолютно мирно съзидателно предназначение.

До пълното въвеждане в експлоатация на принципно новият източник на енергия има още три години – но вече е известно мястото където ще функционира. На Чукотка, след изтегляне на буксир по Северния морски път. Задачата е да се замени най-северната на планетата Билибинска АЕЦ, която е пусната в експлоатация преди 40 години.

Сега във връзка с изчерпването на ресурса, единствената АЕЦ в зоната на вечния мраз работи с натоварване 35-40 % от номиналното.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари