ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Днес започва работата на генералната конференция на МААЕ във Виена

14.09.2015

Главният ежегоден глобален форум в областта на мирния атом – генералната конференция на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) – се открива днес за 59 път и ще продължи до края на седмицата.

 

Повече от 2 хиляди делегати от над 160 държави-членки на организацията ще чуят в деня на откриването изказването на генералния директор на МААЕ Юкия Амано за основните събития в живота на организацията.

В хода на конференцията делегациите, много от които се ръководят от министри и ръководители на ядрените отрасли на страните-членки, също ще одобрят годишния доклад на МААЕ за 2014 година и ще приемат бюджета и програмата за периода 2016-2017 година, се съобщава на официалния сайт на МААЕ.

Делегатите ще обсъдят няколко доклада, които секретариатът на организацията е представял на Съвета на управляващите, ръководещ дейността на МААЕ в периода между генералните конференции. Ще стане дума и за последствията от аварията във Фукушима, и за укрепване на системата за гаранции на МААЕ. В програмата е включено и обсъждане на обзор по ядрената сигурност и обзор по ядрените технологии. Очаква се, наред с другите гласувания, генералната конференция да приеме в състава на организацията Туркменистан.

Сред документите, представени на конференцията е и доклад за прилагане на гаранциите на МААЕ в КНДР, която не допуска инспекторите на МААЕ, но демонстрира развитието на своя ядрен потенциал и извършва дейности на ядрените си обекти, с което нарушава резолюциите на СС на ООН, се казва в доклада. Другият важен документ е доклад за прилагане на гаранциите на МААЕ в Близкия Изток, в който се повдига традиционно предизвикващата спорове тема за създаване в Близкия Изток на зона, свободна от ядрено оръжие.

Една от най-острите дискусии на тази генерална конференция, както и на предишните, се очаква около предложената от групата на арабските държави резолюция “За ядрения потенциал на Израел”. Тази тема всяка година предизвиква остро политическо противопоставяне, но такава резолюция в изминалите генерални конференции беше отклонявана по време на гласуването.

Във вторник и сряда ще се проведе също и международен научен форум на МААЕ, който ще бъде посветен на темата “Ядрената енергия в промишлеността – радиационните технологии в полза на развитието”.

По време на конференцията са предвидени многочислени двустранни срещи между делегациите.

Руската делегация на генералната конференция се води от генералния директор на Държавната корпорация “Росатом” Сергей Кириенко. Той ще изнесе доклад, посветен на основните тенденции в развитието и ролята в световната ядрена енергетика на руския ядрен отрасъл, който тази година отбелязва своята 70-годишнина.

Българската делегация ще се ръководи от ст.н.с. д-р Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране. Членове на делегацията са представители на Министерството на енергетиката, Агенцията за ядрено регулиране, АЕЦ Козлодуй и Постоянното представителство на Република България във Виена.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари