ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Трайков обсъди възможностите за френско участие в ядрени проекти у нас

18.02.2012

   На среща на енергийните министри от 16 държави от ЕС, които развиват ядрена енергетика, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обсъди с министъра на индустрията, енергетиката и цифровата икономика на Франция Ерик Бесон (Éric Besson) възможностите за участие на френски компании в ядрени проекти в България.

  Френската компания EDF е част от консорциума, който беше избран да работи по удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Сред дискутираните теми беше и дебатът в двете страни за проучванията и добива на шистов газ, съобщават от пресцентъра на министерството.

  „Независимо от въведения във Франция мораториум, очаквам този дебат отново да се възобнови, защото очевидно това е голям шанс, който никоя страна не може да си позволи да отпише завинаги като възможност”, заяви Бесон. От своя страна българският енергиен министър информира френския си колега за създаването на парламентарна комисия, която да направи подробни проучвания за въздействието на добива върху околната среда.

Éric Besson

  Проектите от Южния газов коридор бяха в основата на разговора на министър Трайков със секретаря по търговията към Министерството на финансите на Великобритания лорд Джеймс Сасун (James Meyer Sassoon). Британският енергиен гигант British Petroleum (BP) е важен участник в развитието на проектите по Южния газов коридор в качеството му на основен член на консорциума Shah Deniz (най-голямото газово находище в Азербайджан), който планира и строителството на тръбопроводи.

James Meyer Sassoon

  По време на срещата министър Трайков заяви, че сериозно внимание изискват въпросите, свързани с безопасността и коректното изчисляване на пълната себестойност на ядрената енергия, като се вземе предвид целият жизнен цикъл на централите, включително разходите по извеждането им от експлоатация.

Трайчо Трайков

  Енергийните министри обсъдиха на срещата в Париж и възможностите за сътрудничество в научно-изследователската дейност и в управлението на кризи.

Източник: econ.bg

18.02.2012

Tags: , ,

One Response to Трайков обсъди възможностите за френско участие в ядрени проекти у нас

  1. Росен on 18.02.2012 at 16:49

    Нямаме нужда от Французите. Най-яростните противници на нашата ядрена енергетика, пък сега ни се пишат „първи приятели“. С тяхна „помощ“ може да изгубим и 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй. И сега трябва да ги „вземем“ за изпълнители на удължаването на срока им. А от друга страна Руснаците пък ни натискат за Белене, и заплашват, че ако не строим, няма да позволят Козлодуй да работи след 2019(все пак те са проектанти и от тях в немалка степен зависи). Въртим се в един омагьосан кръг, от който май няма излизане. Кога ще се намери БГ политик да им тропне по масата на всички?!

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари