ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Хърватска – В центъра на Загреб са открити 400 килограма безстопанствен уран

08.09.2015

Четиристотин килограма безстопанствен уран, който никъде не е регистриран и не се охранява по съответния начин, е бил открит в склад за радиоактивни вещества в хърватския Институт “Роджер Божкович”, съобщават местните СМИ.

Според съобщенията на местните журналисти, опасната находка е била открита в процеса на саниране на помещенията на посоченото заведение от служителите на частна компания, отговаряща за почистването.

Руководството на фирмата незабавно е съобщило на клиента за наличието на материали с маркировка “Радиация. Опасно за живота” и е поискало разяснения, обаче и за научните работници от института това също се е оказало изненада.

Изнесената информация е предизвикала панически настроения всред жителите на Загреб. Те са се обърнали към властите с искане в най-кратки срокове да се извърши всестранно разследване на случилото се и да се даде оценка а степента на заплаха за живота и здравето на местното население. Засега е ясно, че с делото се занимават местните специални служби.

За сведение

Уранът е химически елемент с атомен номер 92, който се означава в периодичната система на Менделеев със символа U.

В чист вид е малко по-мек от стоманата, ковък, еластичен. Съдържа се в земната кора и в морската вода, като в чист вид практически не се среща. Изотопите на урана се използват за производство на ядрено гориво.

Специалистите отбелязват, че урана и неговите съединения са токсични при попадане в организма. Особено опасни са аерозолите на урана и на съединенията му.

При попадне в организма този елемент действа на всички органи – представлява общо-клетъчна отрова. Щетите, които нанася урана на организма са практически необратими.

Както и много други тежки метали, уранът се свързва с белтъците – предимно със сулфидните групи на аминокиселините, като нарушава функционирането им.

На първо място се поразяват бъбреците, а при хронична интоксикация са възможни нарушения на кръвотворните функции и на нервната система.

Източник: http://www.rg.ru/2015/09/04/uran-site-anons.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари