ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ако Украйна спре да извозва отработилото ядрено гориво в РФ – седем енергоблока е възможно да спрат през 2017 година

31.08.2015

Седем от енергоблоковете на украинските АЕЦ могат да спрат работа през 2017 година поради липса на собствени хранилища за ОЯГ.

Това съобщава Капитал позовавайки се на ZN.UA.

Договорът за изграждане на Централизираното хранилище за отработило ядрено гориво (ЦХОЯГ) беше подписан преди десетина години. Но то и досега не е построено.

Сега три от четирите украински АЕЦ – Ровненска, Хмелницка и Южноукраинска – извозват ОЯГ в Русия, а Запорожската АЕЦ вече почти 15 години го съхранява с собствено сухо открито хранилище на площадката. С други думи, отбелязва изданието, от 15 блока 9 зависят от РФ, която воюва с нас.

Всяка година от енергоблоковете “хилядници” се извозват 280-300 отработили горивни касети (около 125 тона уран). Това струва на Украйна около 120 милиона долара.

Трябва да отбележим, че през 2013 година изтече 20-годишният договор, съгласно който Украйна извозваше ОЯГ на съхранение в РФ.

Доколкото повече нямаше възможност да се извозва ОЯГ, Киев предложи на Москва да продължи договора до 2016 година. Русия се е съгласила, но е увеличила стойността на услугата на 160 милиона долара годишно. Какво ще стане след 2016 година,засега не е ясно.

Изданието пише, че в случай на рязко прекратяване на извозването на ОЯГ трябва да се очаква, че през 2017 година “дефицитът на свободни гнезда в басейните за отлежаване на касетите – БОК може да доведе до спиране на работата на седем енергоблока ВВЭР-1000 (три блока на Южно-Украинската АЕЦ, по два блока на Ровненската АЕЦ и на ХмАЕЦ».”

Както съобщи Капитал, през юли премиерът Арсений Яценюк в възложил да се създаде вместо Държавната по управлението на забранената зона Държавен концерн за управление на ядрените материали. Според думите му, в този концерн трябва да влязат всичките предприятия, които работят с ядрени материали.

Източник: http://www.capital.ua/ru/news/52140-smi-sem-energoblokov-aes-mogut-prekratit-rabotu-v-2017-godu

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари