ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Група експерти на МААЕ започна работа на пети блок на Нововоронежската АЕЦ

27.08.2015

От 24 август на пети блок работи група експерти на МААЕ. Инспекторите от Украйна, Франция и Чехия проверяват съответствието на работата на централата с международните стандарти.

Посещението е в рамките на извънбюджетната програма за сътрудничество на МААЕ и Концерна «Росэнергоатом», съобщават от управлението за информация и връзки с обществеността на НВАЕЦ.

Експертите ще окажат всестранна помощ при подготовката за провеждане на мисията OSART, която ще се проведе през ноември тази година на НВАЕЦ. Сега, на етапа на подготовката, експертите бяха помолени да отделят особено внимание на такива направления, като организация, експлоатация, радиационна безопасност, техническа поддръжка и ППР на пети енергоблок, и да направят своите препоръки по тези направления.

“Стандартите на МААЕ – това е най-добрият опит на 165 държави. Ако ние успеем да комбинираме задълбочените знания на специалистите от НВАЕЦ и изискванията на международните стандарти, резултатът ще бъде много добър”, – отбеляза ръководителят на групата от инспектори на МААЕ Олексий Поляков (Украйна).

След завършване на 5-дневната работа експертите ще представят резултатите на ръководството на НВАЕЦ.

Методът е вече изпробван и даде добри резултати на Смоленската и Колската АЕЦ, където успешно преминаха мисиите OSART на МААЕ.

За справка:

ОСАРТ (OSART) е най-старият вид мисия на МААЕ, основната цел на която е повишаване на експлоатационната безопасност на централата.

Програмата ОСАРТ, инициирана през 1982 година, е достъпна за всички страни-членки на МААЕ, притежаващи АЕЦ, и предполага предоставянен на консултативна помощ на държавите-членове в областта на повишаване на безопасността на атомните електроцентрали – както при въвеждането им в експлоатация, така и в процеса на самата експлоатация.

Източник: http://www.seogan.ru/201508256378/na-pyatom-energobloke-novovoronezhskoiy-aes-nachala-rabotu-gruppa-ekspertov-magate.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари