ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първи енергоблок на НВАЕЦ-2 е практически готов за студено-горещата обкатка

27.08.2015

Първи енергоблок на Нововоронежската АЕЦ-2 е в голяма степен на готовност за етапа на студено-горещата обкатка (СГО). Това съобщи заместникът на генералния директор – директорът по производството и експлоатацията на АЕЦ на Концерна «Росэнергоатом» Алексей Жуков по време на работното посещение в атомната електроцентрала на 25 август, предаде пресслужбата на Нововоронежската АЕЦ.

 

СГО е много важен етап от пусково-наладъчните работи, в рамките на които ще бъде изпълнен цял комплекс от пускови изпитания. Специалистите ще изпробват системите за защита по първи и втори контур от превишаване на налягането, ще проведат изпитания за работата на главните циркулационни помпи (ГЦП) на горещи параметри на реакторната установка (РУ), ще проверят системите за електрозахранване собствени нужди при режимите прекъсване и пълно обезточване на оборудването на енергоблока. Освен това ще бъде извършена комплексна проверка на системата за управление и защита (СУЗ) на реакторната установка (РУ).

Програмата на посещението на Алексей Жуков включваше редица работни съвещания, където участниците обсъдиха хода на строително-монтажните и пусково-наладъчните работи на строящия се блок №1, перспективите за съоръжаване на обектите на гражданската отбрана и създаване на обединена автоматизирана система за контрол на радиационната обстановка (АСКРО) на НВАЕЦ, а също така оцениха готовността на системите и оборудването за СГО на РУ.

Освен това, участниците в съвещанието направиха обход на строящия се първи енергоблок на НВАЕЦ-2.

Правейки равносметка, Алексей Жуков отбеляза, че “степента на подготовката за етапа на СГО на първи блок е висока, техническото изпълнение на дейностите върви по набелязания график”.

Сега в реактора на първи енергоблок на НВАЕЦ-2 е заредена имитационна зона. Завършени са изпитанията за плътност на първи контур на налягане 3,2 MPa. Извършена е следмонтажна промивка на парогенераторите и изпитания за плътност по втори контур на налягане 2,0 MPa. Извършени са комплексни изпитания на системите за безопасност.

Освен това, въведени са в работа помпените агрегати на системата за техническо водоснабдяване на отговорните потребители и установката за химически обезсолена вода с производителност 62 тона/час. Завършени са индивидуалните изпитанияна компресорните установки. Готови са за работа основните системи и оборудване на помпената станция за подпитка. Работи се по монтажа на основните системи, осигуряващи началото на СГО.

След завършване на етапа на СГО ще започне етапът на изпитанията на хермозоната, ще бъде изпитан под налягане херметичният обем на реакторно отделение (РО), след което започва ревизия на основното оборудване и вече накрая – зареждане на първата касета със свежо ядрено гориво в реактора, тоест етап на физическия пуск на първи енергоблок на НВАЕЦ-2.

Източник: http://www.seogan.ru/201508266381/perviiy-energoblok-novovoronezhskoiy-aes-2-prakticheski-gotov-k-etapu-xolodno-goryacheiy-obkatki.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари