ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – В Алабама е открит радиоактивен източник с неизвестен произход

28.08.2015

Радиоактивен източник с неизвестен произход е бил открит през август в щата Алабама в завод за преработване на вторични суровини.

 

“На 5-ти август 2015 година при входящ радиационен контрол на партида материали с естествен произход на преработвателния завод за отпадъци „Newell Recycling Southeast“ в град Феникс Сити, щат Алабама, работниците от департамента за радиационен контрол са открили много стар измерителен уред, съдържащ радиоактивен материал”, – се казва в съобщението на американския надзорен орган.

Експресният спектрален анализ е показал, че в прибора се съдържа стронций-90. Мощността на източника, директно, е била сумарно по β и γ-излъчване – 15 mSv/h, а само по γ-излъчване – 3 mSv/h.

Приборът е бил преместен в специализирано хранилище.

“Произходът на прибора е неизвестен. Всичките опознавателни знаци и номера по него са заличени. Департаментът за радиационен контрол на щата Алабама продължава да работи за да определи производителя, модела и серийния номер”.

Регулаторите предполагат, че намереният прибор е много стар, като на времето е бил или загубен или откраднат.

Източник: http://atominfo.ru/newsl/s0518.htm

Подробности на: http://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/event-status/event/en.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари