ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТЕРСО се готви да изгради защитна черупка над 3 блок на АЕЦ “Фукушима-1”

20.08.2015

Токийската електроенергийна компания (ТЕРСО) съобщи, че поставянето на защитното укритие над пострадалият 3-ти блок на АЕЦ “Фукушима-1” ще започне веднага след изваждането на отломките от зданието.

сглобяване на секциите на защитната черупка в завода в Онахама

Най-напред за защитната оболочка над 3-ти блок се заговори през ноември 2012 година. Това съоръжение трябва да предотврати разсейването на радиоактивни частици от разрушеното здание в атмосферата при изваждане на ядреното гориво.

На 14 март 2011 година, три дни след ядрената катастрофа, водороден взрив разруши техническия етаж над басейна за отлежаване на касетите (БОК) в заданието на трети реактор. Вследствие на това басейнът беше затрупан с отломки от строителната конструкция и от оборудването.

От ноември 2013 година в завода Онахама в град Иваки недалеч от АЕЦ “Фукушима-1”, се извършва сглобяване на защитното покритие. ТЕРСО съобщава, че конструкцията ще бъде направена от отделни секции, което ще намали времето за монтажа на територията на авариралата АЕЦ и, съответно, ще намали дозовото натоварване на работниците.

За подемния кран, с който ще де изважда горивото от басейна, най-отгоре е предвидена специална секция. Цялото съоръжение ще бъде дълго 57 метра и широко 19 метра. То няма да бъде закрепено към разрушения блок, а от едната страна ще бъде подпряно на земята, а то другата – на намиращата се в съседство сграда на турбинна зала.

На втори август беше извадена от БОК 20-тонна част от презарядната машина. Това беше най-голямата отломка, намираща се в басейна, като подготовката за изваждането и продължи няколко месеца.

Сглобяването на защитната черупка ще започне веднага след изваждане на боклука от зданието. В БОК-3 се намират 566 горивни сборки, а укритието ще задържи разпръскването на радионуклиди при изваждането на горивните касети от БОК. Извадените горивни сборки ще бъдат огледани, почистени от останалите боклуци и щебъдат транспортирани в общото хранилище на площадката.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/RS-Tepco-readies-to-install-unit-3-cover-1308155.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари