ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай започва да строи собствен самолетоносач с ядрена тяга

15.08.2015

Китайските ВМС в близко бъдеще ще имат атомен самолетоносач собствено производство. Строителството започва в корабостроителницата на корпорацията CSIC в Далян, съобщава Defence Talk.

Самолетоносачът ще бъде оборудван с ядрена силова установка, а изграждането му е включено в списъка с приоритетни задачи на предприятието наравно с производството на атомни подводни лодки.

От думите на началникът на отдела на Комунистическата партия в провинция Ляонин Ван Мин стана известно, че Китай планира да създаде най-малко 4 такива кораби.

В Министерството на отбраната на САЩ, което внимателно наблюдава китайските програми, считат,че КНР може през следващите 15 години да произведе няколко авионосци.

Сега на въоръжение във ВМС на Китай има само един самолетоносач – съветският “Варяг”, който Украйна продаде на КНР заедно с всичките съпътстващи чертежи и техническа документация на цената на вторичните суровини: всичко за20 милиона долара.

В Китай този авионосещ крайсер получи името „Ляонин“. Днес това е най-големият боен кораб на ВМС на Китай – водоизместимостта на авионосеца е 59,5 хиляди тона при дължина 304 и ширина 75 метра.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2015/08/06/58846

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари