ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изграждането на ХОЯГ на Чернобилската АЕЦ ще завърши през 2016 година

17.08.2015

Планира се изграждането на втория етап от “сухото” хранилище за отработило ядрено гориво на Чернобилската АЕЦ да завърши през юли 2016 година.

Това съобщава ТАСС позовавайки се на пресслужбата на ЧАЕЦ и американската инженерингова компания Holtec International, която е генерален изпълнител на обекта.

“Към началото на август готовността на хранилището е около 57%”, – се казва в съобщението.

Според информация от генералния изпълнител, в САЩ е произведена първата партида от 10 контейнера, която се подготвя за изпращане в Украйна.

Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ) е одобрила използването на разработеният от Holtec International двуслоен контейнер за съхраняване на ОЯГ.

За справка

На 20 февруари 2013 година ЧАЕЦ получи лицензия за изграждане на хранилище за отработило ядрено гориво. Обектът ХОЯГ-2 е предназначен за прием, подготовка за съхранение и съхраняване в продължение на 100 години отработили топло-отделящи сборки (горивни касети) и допълнителни погълтители от ЧАЕЦ.

Строителството му се финансира от сметката за ядрена безопасност на ЕБВР и трябва да бъде завършено през юли 2016 година.

Първоначалната стойност на проекта, според Вицепремиера на Украйна Валерий Вощевский, е била 275 милиона евро, но в крайна сметка е нараснала до 320 милиона евро.

Източник: http://www.seogan.ru/201508066349/stroitelstvo-xranilisha-yadernogo-topliva-na-chernobilskoiy-aes-zavershitsya-v-2016-godu.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари