ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларус ще отдели около 2 милиарда долара за ликвидиране на последствията от аварията (ЛПА) на Чернобилската АЕЦ

31.07.2015

Властите в Беларус планират да насочат около 30 трилиона беларуски рубли (около 2 милиарда долара) за ликвидиране на последиците от катастрофата на Чернобилската АЕЦ през следващите пет години в рамките на държавната програма.

Това съобщи в сряда началникът на департамента за ЛПА на ЧАЕЦ към Министерството на извънредните ситуации на Беларус Владимир Черников, предаде РИА Новости.

“Разработва се нова държавна програма за 5 години, считано от 2016 година. Обемът на финансирането и ще бъде около 30 трилиона рубли”, – е казал Черников на заседанието на колегията на департамента.

Той поясни, че едно от основните направления в програмата ще бъде социалната защита на жителите от пострадалите територии – преференции и компенсации, безплатна храна за учениците.

Друго направление ще бъдат защитните мерки в селското и горското стопанство. По-точно, става дума за внасяне в почвата на селскостопанските райони препарати за свързване на цезия с цел да се отглежда там чиста продукция.

Освен това, се предвижда изграждане на социално-културни учреждения, създаване на нови работни места,съобщи началникът на департамента.

За справка

В резултат на аварията на ЧАЕЦ на 26 април 1986 година общата площ на радиоактивното замърсяване на Украйна е била 50 хиляди квадратни километра в 12 области. От радиоактивното замърсяване са пострадали 19 руски региона и част от територията на Беларус.

През първите три месеца след аварията са загинали 31 човека. Лъчевата болест е поразила 134 души, въпреки че в секретните доклади става думи за минимум 300 човека. Жертвите на Чернобилската катастрофа за изминалите 25 години са достигнали, според различни данни, от 25 до 100 хиляди души.

За ликвидатори на аварията са признати 600 хиляди души, въпреки че отстраняване на последствията от техногенната катастрофа продължава и досега. В първите години след катастрофата над авариралия блок на централата беше построен саркофаг (контейнмънт) “Укритие”, който през последните години постепенно се разрушава.

Украинските власти искат да превърнат ЧАЕЦ в безопасна система с помощта на новия контейнмънт, който ще представлява съоръжение с формата на арка с височина 105 метра и ширина 260 метра. В края на 2007 година консорциумът Novarka, възглавяван от френски компании, започна да разработва нов саркофаг, който трябваше да бъде завършен през 2015 година. Сегашните украински власти обещават да достроят саркофага над разрушения реактор въпреки сложните за страната условия.

Източник: http://www.seogan.ru/201507296327/belorussiya-videlit-okolo-2-mlrd-dollarov-na-likvidaciyu-posledstviiy-avarii-na-chernobilskoiy-aes.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари