ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Съдбата на руския проект за АЕЦ във Финландия ще се реши в близките дни

31.07.2015

Министърът на икономическото развитие на Финландия Олли Рен и вицепремиерът на РФ Аркадий Дворкович обсъдиха проекта за АЕЦ “Ханхикиви”.

Страните също обсъдиха продължаващите преговори между финландския енергиен концерн Fortum и руските държавни корпорации «Газпром» и «Росатом» относно съвместното предприятие, в което ще влязат хидро-генериращите активи (ВЕЦ) на ОАО «ТГК-1» в Русия.

Напомняме, че Fortum иска да получи контролния пакет от акциите в съвместното предприятие, в замяна на това компанията е готова да вземе участие в проекта за изграждане на АЕЦ Ханхикиви.

Инвеститор на строителството на АЕЦ във Финландия е Fennovoima, 34% от акциите на която принадлежат на “Росатом”.

Съгласно решението на финландското правителство, не по-малко от 60% от акциите в новата АЕЦ трябва да принадлежат на компании от ЕС или от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ).

“Преговорите на компанията Фортум с Газпром и Росатом продължават. В близките дни ние ще разберем, постигнат ли е някакъв прогрес”, – разказа Олли Рен за Helsingin Sanomat след срещата с Аркадий Дворкович.

Финландският министър е признал, че за съдбата на проекта Fennovoima зависи от Fortum. Според думите на Рен, той също е съобщил на Дворкович, че планира да представи за разглеждане от финландското правителство заявка за издаване на лицензия на Fennovoima на 6 август.

Напомняме, че преди седмица Финландия “е бракувала” потенциалния участник в строителството на АЕЦ Ханхикиви – хърватската компания Migrit Solarna Energija. Финландското ведомство съобщи, че е невъзможно да установи категорично, че Migrit Solarna Energija, която по-рано подаде заявка за участие в проекта на Fennovoima, се управлява от инвеститори от ЕС или ЕАСТ.

През декември 2014 година корпорациите Fortum, ООО «Газпром энергохолдинг» и ГК «Росатом» подписаха протокол за преструктуриране на активите на ОАО «ТГК-1» (на компанията е предадено оперативно-диспечерското и технологично управление на ТЕЦ и газовите електроцентрали, разположени в Санкт-Петербург, Ленинградска и Мурманска област, а също и на Република Карелия) в Русия. Все пак, по-късно Fortum съобщи, че по време на преговорите не са постигнати резултати, “на основание на които корпорацията би могла да вземе решение за участие в проекта за строителството на АЕЦ Fennovoima”. Сега делът на Fortum в ОАО «ТГК-1» възлиза на 29,45%.

Заслужава си да се отбележи, че на годишното събрание на акционерите на ОАО «ТГК-1», проведено на 22 юни в Петербург, миноритарните акционери са се изказали против възможното преструктуриране на активите на компанията, изваждането на ВЕЦ от състава на ОАО «ТГК-1» и предаването им на компанията Fortum.

Подробности на: http://www.regnum.ru/news/economy/1945811.html/ 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари