ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Възобновява се демонтажа на защитния купол на първи блок на АЕЦ “Фукушима-1”

30.07.2015

На авариралата японска АЕЦ “Фукушима-1” бяха възобновени дейностите по демонтажа на защитния купол на първи енергоблок.

Фото: KYODO

Това съобщава ТАСС позовавайки се на оператора на централата компанията Tokyo Electric Power (TEPCO).

Очаква се до края на годината да бъдат демонтирани шестте покривни панели. Дейностите по демонтажа на останалата част от конструкцията, а също така и разчистване на купищата отпадъци, натрупали се вследствие на аварията, трябва да завършат до края на 2016 година.

Тези операции са част от подготвителния етап за изваждане на отработилото ядрено гориво (ОЯГ), което се съхранява в специалния басейн за отлежаване на касетите (БОК) намиращ се над реактора. Това е планирано за 2019 година.

Първоначално се планираше демонтажът на купола да започне през юли миналата година, обаче той беше отложен по технически причини и поради недоволството на обществеността.

През май тази година все пак операторът на централата успя да започне изпълнението на планираните дейности. Предварително около енергоблока японските специалисти разпръснаха химическо средство, запечатващо срещу разпиляване на радиоактивният прах и други дребни частици от повредения енергоблок. Обаче поради нови проблеми с оборудването сътрудниците на TEPCO чак сега започнаха фактическата реализация.

Защитната облицовка от полиефирни листове с височина около 50 метра беше изградена около първи блок през октомври 2011 година. През октомври миналата година беше направен пробен демонтаж на част от купола. Измерванията показаха, че в резултат на това радиационният фон не се е изменил, но все пак дейностите по пълното сваляне на защитната обвивка бяха отложени.

Операцията по изваждане на ОЯГ от блоковете на централата ще продължи няколко години. През декември миналата година беше завършено изваждането на ядреното гориво от БОК на четвърти блок и преместено в специален басейн, разположен на шести блок. Така от зданието на четвърти блок бяха извадени 1535 горивни сборки, от които 1331 касети ОЯГ, което представлява особена опасност.

През следващия етап на ликвидиране последствията от аварията (ЛПА) ще бъде извадено ОЯГ от другите три блока на централата, които са пострадали много повече от четвърти блок.

След това започва подготовката за най-опасната операция – изваждане на стопилото се ядрено гориво от вътрешността на пострадалите реактори. Пълното ЛПА на АЕЦ “Фукушима-1” се планира да завърши към 2040 година.

Източник: http://www.seogan.ru/201507286322/na-pervom-energobloke-aes-fukusima-1-vozobnovilis-raboti-po-demontazhu-zashitnogo-kupola.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари