ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сергей Кириенко – физическият пуск на шести блок на Нововоронежската АЕЦ ще бъде през тази година

24.07.2015

Физическият пуск на енергоблок №6 на Нововоронежската АЕЦ ще бъде през 2015 година.

Това заяви пред журналистите генералният директор на Държавната корпорация “Росатом” Сергей Кириенко по време на работно посещение на площадката на изграждащите се нови енергоблокове на четвъртия етап на НВАЕЦ на 22юли 2015 година.

“Шести блок на НВАЕЦ – това е не просто пилотния блок от новата серия, а от новото поколение, първият в Русия и в света блок от поколение 3+ с изпълнение на така наречените пълни изисквания за следфукушимска безопасност”, – каза ръководителят на Росатом и напомни, че позиционирайки НВАЕЦ като референтен проект, са подписани множество договори в различи страни по света.

Отговаряйки а въпросите на журналистите за сроковете за въвеждане на енергоблока в експлоатация, Кириенко съобщи: “За август са набелязани финалните пуско-наладъчни работи (ПНР) със задача да се стигне през декември до физически пуск на блока, както е предвидено в държавната програма”.

Ръководителят на ядрения отрасъл посочи “огромният” обем от инвестиции, които Росатом влага във Воронежска област: “За 2015 година са планирани повече от 20 милиарда рубли. През следващите години е утвърдена инвестиционна програма за повече от 24 милиарда рубли”. Сергей Кириенко уточни, че тези средства ще се влагат, основно, в седми блок, изграждането на който, според думите му, върви с добър темп.

Коментирайки ходът на изграждането на шести блок, ръководителят на Росатом отбеляза, че финансирането е осигурено, доставките на цялото основно оборудване практически или са завършени,или се завършват.

“Излизането на физпуск до края на годината не е проста задача. Тя изисква пълно самоотдаване и саможертвени действия от всички предприятия участващи в процеса.Но това е реалистично. Съгласно графика това примерно изглежда така: ако физическия пуск е планиран за края на годината, тогава паралелът в енергийната система трябва да се състои в първото тримесечие на 2016 година”, – заключи Сергей Кириенко.

Както подчерта ръководителят на ядрения отрасъл, върху сроковете за въвеждане на шести енергоблок силно влияние оказва важните специфични особености при изграждането на този обект:

“Бързането тук е неуместно. За нас, по принцип, не е толкова важно: с един месец по-рано или по-късно ще бъде пуснат блока. Тук са приложени много нови решения, ново оборудване, което са произвели нашите доставчици – всичко това изисква системен повишен контрол и проверки на безопасността. Ето това е за нас абсолютно, по принцип, важно”.

По-нататък Сергей Владиленович поясни, че на шести блок програмата за проверки и контрол е в пъти по-голяма, отколкото на серийните блокове, където вече всичко е отработено и по оборудването и по технологията, и където Росатом и Ростехнадзор извършват в пъти по-малко изпитания. На шести блок обемът на всички възможни изпитания е максимален.

“Изборът за нас е очевиден: ако възникне и най-малкото съмнение, и е необходимо да се спре работата и да се направят допълнителни изпитания, ние непременно ще спрем работата и ще направим толкова изпитания, колкото са необходими. Това е много по-важно. Това е пилотен блок. По този проект ще бъдат построени десетки енергоблокове и в Русия и в чужбина. Няма поставена такава задача – на всяка цена да успеем до някаква дата”, – подчерта Кириенко и добави отново, че цялото необходимо финансиране за навременното завършване на строителството на НВАЕЦ е осигурено.

За справка

От юни 2007 година ОАО «Концерн Росэнергоатом» като инвеститор изгражда двата нови енергоблока на НВАЕЦ съгласно програмата на “Росатом” за периода 2009-2015 година. Финансирането се изпълнява за сметка на активите и собствения капитал на концерна Росэнергоатом.

Атомната електроцентрала от ново поколение се изгражда по проекта  «АЭС-2006», в който се използва реакторната установка ВВЭР-1200.

Новият проект отговаря на всички руски и международни изисквния за безопасност.

Неговата отличителна черта е усъвършенстването на системите за безопасност, което осигурява съществено предимство на проекта по характеристиките за нивото на безопасност.

Източник: http://www.seogan.ru/201507226310/sergeiy-kirienko-podtverdil-chto-fizpusk-shestogo-bloka-novovoronezhskoiy-aes-sostoitsya-v-etom-godu.html

Tags: , ,

One Response to Сергей Кириенко – физическият пуск на шести блок на Нововоронежската АЕЦ ще бъде през тази година

  1. Красимир Христов on 26.07.2015 at 6:32

    Днес, 26 юли 2015, година ръководителят на „Росатом“ Сергей Кириенко навършва 53 години. Систематизирани подробности от биографията му, между другото, ще намерите на: http://polit.ru/news/2015/07/26/kirienko/.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари