ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


AREVA и Швейцария ще си сътрудничат по програмата за устойчиво към аварии ядрено гориво

17.07.2015

Групата AREVA подписа споразумение с швейцарската компания „Gosgen“ за сътрудничество по НИОКР (научно-изследователски и опитно-конструкторски работи) за програмата за разработване на новото устойчиво към аварии ядрено гориво, съобщиха от групата.

Започвайки от 2016 година в рамките на споразумението, AREVA ще доставя опитни топло-отделящи елементи (ТОЕ) с покритие от иновационни материали. След облъчването те ще се изследват в горещите камери във Франция и Швейцария (в института Паул Шеррер).

Комерсиалното използване на покритията за ТОЕ се планира през 20-те години.

Споразумението с швейцарската страна е подписано в рамките на програмата за създаване на гориво с повишена устойчивост към аварии (Enhanced Accident Tolerant Fuel, EATF).

Програмата за създаване на гориво, по-устойчиво към аварии, се изпълнява в няколко западни държави. В рамките на програмата се изучават различни алтернативни материали за покритие на ТОЕ и нови конструкции на ТОЕ.

Източник: http://atominfo.ru/newsl/s0349.htm

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари