ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Извънредно произшествие в ядрения остров на първи блок на Ленинградската АЕЦ-2 ще отложи пуска минимум с половин година

13.07.2015

Скъсан сапан, който струва 25 хиляди рубли може да оскъпи изграждането на ЛАЕЦ-2 с 1,5 милиарда. Но това са дреболии в сравнение с това, че вече изместените срокове за пуска на първи блок е възможно да нараснат минимум с още половин година, според мнението на генералния изпълнител и Сметната палата на РФ.

шахтата на БЗТ и ВКУ – горен блок на корпуса на реактора

 

Версията на местните СМИ

При повдигане на многотонен възел на реактора на строежа на ЛАЕЦ-2 се е скъсал сапан и товарът е паднал от височина 20 метра на дъното на басейна за отлежаване на касетите (БОК), където е съхраняван в транспортната си опаковка.

Произшествието е станало още на 4 юли, но в информационния поток попада чак на 10 юли, след възмущението на сътрудници на централата в специализираните издания.

За справка

Блокът защитни тръби (БЗТ) е с маса 70 тона и височина 7,5 метра. Предназначен е за фиксиране на главите на топло-отделящите сборки (горивните касети) и същевременно служи за защита на органите за управление на реактора от въздействието на топлоносителя.

Басейнът за отлежаване на отработилото ядрено гориво (басейн за отлежаване на касетите – БОК) е съоръжение влизащо в състава на ядрената установка или на пункта за съхраняване на ядрени материали.

Според някои оценки, стойността на БЗТ е около 300 милиона рубли и се произвежда индивидуално за всеки конкретен реактор.

Събеседници от завода производител на падналият агрегат ОАО „Ижорские заводы“ оценяват сроковете за произвеждане на нов БЗТ на минимум половин година при наличие на суровина.

Според публикацията на заводския вестник “Ижорец”, сглобяването на възлите на реактора – “това е точна, ювелирна работа, в процеса на която с огромните стоманени изделия се работи внимателно, както с кристални”.

Какво казва изпълнителят?

“Падналият блок защитни тръби (БЗТ) не подлежи на възстановяване, – потвърдиха от пресцентъра на генералния изпълнител на строителството АО „Концерн Титан-2″. Възможно е нов БЗТ да бъде доставен от друга строяща се централа”. На въпроса на 47news, кой би се съгласил да си даде готовия БЗТ и за сроковете за привеждането му в съответствие с реактора на място, както и за изработване на съответната документация за това, от компанията отговориха: “Ние имаме много силни специалисти, ще работим като с четири ръце. Въпросът ще се решава на ниво – Москва. Възможно е, да ни предадат БЗТ от централа, която е в начален етап на изграждане. Във всеки случай, ние заявяваме, че нито сроковете, нито стойността на строителството ще се увеличат”. Предположението ни, че на обект, на който строителството  едва сега започва все още няма поръчан БЗТ бе отминато с мълчание.

Инцидентът през погледа на ръководството на ЛАЕЦ

От дирекцията на ЛАЕЦ подчертават, че работата е извършвана съгласно действащите правила. “По време на изпълнение на дейностите, когато товарът е бил повдигнат, се е случила нещатна ситуация – скъсване на сапаните и падане на оборудването върху транспортната опаковка, от която е било извадено. При падането си товарът не е докосвал стените на БОК, като по този начин, стените и облицовката на басейна не са пострадали. Основният удар от падането на товара е поел транспортният контейнер и дървената конструкция с гумена подложка под него, намиращи се на дъното на басейна за отлежаване на касети”.

От ЛАЕЦ съобщиха още, че в момента на място работи комисия по разследване на причините за случилото се.

Много подробности и коментари от социалните мрежи на: http://47news.ru/articles/91094/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари