ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ОДОБРИХА КОНСУЛТАНТ ЗА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

13.02.2012Българският енергиен холдинг (БЕХ) одобри за консултант на АЕЦ “Козлодуй” руско-френският консорциум между “Росенергоатом” и “Електрисите дьо Франс”. Това научи “Труд” от представител на българската компания.

   Избраните фирми ще трябва да оценят състоянието на работещите 5-и и 6-и блок в централата и да предложат как животът им да бъде удължен с поне 25 години. Проектният живот на двата 1000-мегаватови реактора изтича съответно в края на 2017 г. и 2019 г.

   Договорът ще бъде сключен точно седмица, след като вицепремиерът Симеон Дянков и икономическият министър Трайчо Трайков се прибраха от Москва. Една от темите на срещата им с енергийния министър на Русия Сергей Шматко беше удължаването на живота на 5-и и 6-и блок. Поръчката за консултантите беше обявена в началото на 2011 г., а преговорите със спечелилия консорциум приключиха през декември. Чакаше се само съгласието на БЕХ. То се забави заради поисканата обосновка на цената на консултацията, която се оказала в пъти по-висока от първоначално планираните 3 млн. лв.

Източник: trud.bg

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари