ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ утвърди плана за предотвратяване на авариите в АЕЦ

16.09.2011

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) във вторник утвърди плана за предотвратяване на авариите в атомните електроцентрали, съобщава агенция Франс-Прес (Agence France-Presse). Този проект се приема след най-мощната ядрена катастрофа за последните 25 години в Япония.

 Членовете на комитета на МААЕ успяха да постигнат консенсус без гласуване: плана беше приет във вторник при  закрити врати, още преди събранието на пълния състав на организацията, което ще се проведе през следващата седмица.

 Плана на агенцията предполага наблюдение върху действащите ядрени установки и приемане на мерки за предотвратяване на катастрофи от подобен мащаб. В него са разработени такива мерки за безопасност, като периодична оценка на работата на реакторите на доброволна основа.

 В първоначалния вариант на проекта се поставяха по-строги условия като: инспекциите трябваше да имат принудителен характер, а 10% от ядрените установки по целия свят на всеки три години трябваше да минават на задължителна експертна проверка.

В частност, както съобщава агенция Reuters, руските представители са изисквали въвеждането на принудителни инспекции, а Франция е призовавала за въвеждане на нови световни стандарти до края на 2011 година.

Но дипломатите от САЩ и Китай са настоявали за смекчаване на изискванията на плана, аргументирайки се, че осигуряването на безопасността на работата на ядрените установки – това е работа на всяка отделна държава.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари