ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия готова да се кооперира за изграждане на трети блок на АЕЦ “Loviisa” във Финландия

23.06.2015

Идеята на Росатом включва 1200 MW енергоблок с реактор с вода под налягане.

Сега Държавната корпорация “Росатом” осигурява с ядрено гориво първи и втори енергоблок на АЕЦ “Loviisa” в южната част на Финландия.

Финландия и Русия вече работят заедно по проекти в ядрения сектор, като например изграждането на централата Hanhikivi 1 във Финландия.

 Финландска ядрена компания Fennovoima Ltd и Rusatom Overseas, дъщерно дружество на Росатом, подписаха през 2013 година договор за изграждане на атомната електроцентрала в северната част на Финландия.

Съоръжението ще включва реактор с вода под налягане ВВЭР-1200.

Според проекта, Hanhikivi 1 трябва да започне производство на електроенергия през 2024.

Източник: http://www.nuclearpowerdaily.com/reports/Russia_Ready_to_Cooperateon_Building_Finnish_Loviisa_Nuclear_Plant_999.html

Б.Р. –  Предишното запитване на Fortum за разрешение да се построи Трети енергоблок на АЕЦ „Ловииса“ беше отклонено преди пет години.

Както заяви министър-председателят на Финландия Юха Сипиля, интересът на Русия за изграждането на още един реактор във Финландия се разглежда чисто делово.

По време на работния обяд, организиран на 16 юни 2015 г. от Финската асоциация на политическите журналисти, премиерът каза, че този въпрос може да бъде повдигнат по време на визитата на финландския президент в Москва.

По думите на Сипиля, този въпрос не е наложително да бъде разглеждан в момента, тъй като Fortum не го е повдигала наново.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари