ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Юкия Амано: Създаването на международен център за преработване на ОЯГ е въпрос на бъдещето

28.06.2015

Предложението за създаване на международен център за преработване на отработило ядрено гориво (ОЯГ) може да бъде разгледано в бъдеще, съобщи за журналистите генералният директор на МААЕ Юкия Амано по време на посещението си на площадките на АО «Ангарский электролизный химический комбинат» и АО «МЦОУ».

«Идеята за управление на ОЯГ с участието на няколко държави вече е назряла, в тази област се правят изследвания, но аз считам, че тази тема трябва да се обсъжда в бъдеще”, – каза Амано, отговаряйки на въпрос за възможността за създаване на международни центрове за различните етапи на ядрено-горивния цикъл (ЯГЦ).

Ръководителят на МААЕ напомни, че идеята за международна банка за ниско-обогатен уран вече е реализирана. Обаче заключителният етап на ЯГЦ “има друга природа, затова прогресът в него е ограничен”.

Заедно с това, както съобщава специалният кореспондент на Nuclear.Ru в Ангарск, Ю. Амано е признал, че в света има съответни технологии, като някои от тях “се намират в напреднал стадии” на разработване.

Източник: http://nuclear.ru/news/96122/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари