ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Американският департамент по енергетиката (DOE) съветва Украйна за зимния кризисен план в енергийния сектор

29.07.2015

Заместник-началникът на Департамента по енергетика на САЩ миналата седмица се срещна с председателя на украинския ядрен оператор Energoatom като част от подготовката за план за аварийно реагиране за енергийния сектор на Украйна по време на зимния сезон.

Два дни преди това, William Bryan взе участие в среща между украинския премиер Арсений Яценюк и секретарят на САЩ по енергетиката Ernest Moniz, по време на която беше обсъден и плана.

“Энергоатом” осигурява повече от половината от доставките на електрическа енергия на Украйна. Голяма част от първичните енергийни ресурси се формират от собствения уранодобив и въглищата. Останалата част е нефт и газ, внасян предимно от Русия.

В изявление след срещата на Bryan с Юрий Нешадковский на 12 юни, Energoatom каза, че при разработването на плана за спешна реакция през зимата на 2015-2016 г. от Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост са включени експерти от Канада, Европейската комисия и САЩ.

Една група от 20 експерти от тези държави и Комисията ще посети Украйна през следващия месец, за да актуализира своя „кризисен план“, се казва в съобщението.

През април, Energoatom предупреди, че новите антикорупционни закони биха могли да застрашат инвестиционните програми и по този начин пречат на способността му да осигури жизненоважния принос на атомните електроцентрали прави по време на зимния сезон.

 Законът, който влезе в сила на 26 април, разширява условията, които трябва да се прилагат при вземане на решения дали да приемат или не офертите в процедурите за държавни поръчки. 

Законът изисква включването на информация за участниците в търга, които са били регистрирани в Държавния регистър на лицата, които са извършвали корупционни престъпления.  Регистърът трябва да се пази от Националната агенция за противодействие и превенция на корупцията.  Energoatom твърди, че регистърът не посочва дали наказателните обвинения в действителност трябва да са били уважени или не.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/US-DOE-advises-Ukraine-on-winter-fuel-crisis-plan-17061501.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари