ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – Подадена е заявка за рестартиране на трети енергоблок на АЕЦ Хамаока

20.06.2015

Японската компания-оператор Chubu Electric Power е подала заявка за възобновяване на работата на трети енергоблок на АЕЦ Хамаока.

БПУ на 5-ти блок

Както съобщава ТАСС, съответният документ е подаден в комитта за контрол на ядрената енергетика на Япония.

Компанията разчита, че енергоблокът пе премине проверката за съответствие с новите изисквания за безопасност на АЕЦ в случай на авария от всякакъв вид, стихийни бедствия и терористични атаки.

При положително решение, рестартирането на трети блок може да стане през септември тази година. Миналата година Chubu Electric Power също подаде заявка за възобновяване на работата на блок №4 АЕЦ Хамаока.

Между другото, властите на префектурата Сидзуока, които наред с комитета за контрол на ядрената енергетика трябва да одобрят презапускането на енергоблока, засега не са взели съответното решение. Това е свързано с това, че АЕЦ Хамаока е построена в зона на сеизмична активност.

Експертите предполагат, че през следващите 30 години там може да има земетресение с магнитуд 8. В прогнозата за стихийното бедствие те са уверени 87%.

АЕЦ Хамаока е разположена около град Омаедзаки, на остров Хонсю, префектура Сидзуока, Япония. Централата има 5 енергоблока с кипящи водни реактори (BWR), два от които са били спрени още през 2009 година.

Източник: http://www.seogan.ru/201506166150/podana-zayavka-na-perezapusk-tretego-energobloka-yaponskoiy-aes-xamaoka.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари