ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Третият опит за започване на строителството на сухото хранилище за ОЯГ по технологията HOLTEC е пред провал.

08.06.2015

Строителството започна!

На 26 август 2014 година в Украйна започна изграждането на собствено Централизирано хранилище за отработило ядрено гориво (ЦХОЯГ). В церемонията, посветена на започване на строителството на хранилището, взеха участие ръководителят на ГИЯРУ Сергей Божко,президентът на НАЭК «Энергоатом» Юрий Недашковский и доктор Крис Сингх — президент на компанията Holtec International, на чиято технология е основан проекта.

Тогава шумно беше прокламирана тезата за разкъсване на порочната зависимост на украинската ядрена енергетика от Русия.

Обаче,както съобщава “Гласът на Америка”

Получавайки половината от електроенергията от атомите си електроцентрали, Украйна е принудена да съхранява отработилото ядрено гориво в Русия. Киев е решил да разкъса тези връзки и да създаде собствено хранилище. Търгът е спечелен от американската компания Holtec. Обаче, проектът се наложи да бъде отложен.

Проблемът се обсъжда в Конгреса на САЩ

Сенаторът-демократ от щата Ню-Джърси Роберт Мендес на обсъждането в Конгреса заяви:

“Поради руската икономическа и военна агресия украинското правителство няма ресурси, за да продължи напред сътрудничеството си тази (Holtec — ред.) компания. И тук се появява Ексимбанк. Чрез предоставяне на заем, за да помогне да се справят с рисковете за инвестирането в тази стратегически-важна държава, Експортно-импортната банка на САЩ е в състояние да направи това споразумение възможно.

Такъв проект ще създаде работни места и приходи за Ню-Джърси, където компанията Holtec засилва присъствието си със своя нов завод за 260 милиона долара. А също така ще подпомогне Украйна да изгради собствена инфраструктура и да намали нивото на влияние на Русия. Украйна може, също така, да спести 1,5  милиарда долара, който сега отиват в Русия – за заплащане на услугата”, – отбелязва сенатор Мендес.

Световната банка също се намесва

Освен това, Световната банка тясно работи с украинското правителство, за да намали енергийната зависимост на Киев от Москва. Ако бъдат проведени необходимите реформи реални резултати могат да се очакват след 3-5 години.

Същевременно американският сенатор Роберт Мендес призовава държавната агенция за кредитиране на експортни операции да подкрепи американската компания Holtec, която спечели конкурса за построяване на хранилище за ОЯГ в Украйна.

Пауло де Са, старши менажер на енергийното подразделение на Световната банка, казва, че трябва да се намали макроикономическото влияние, а също така и зависимостта от внос на газ и енергия като цяло.

“Ние сме убедени, че Украйна има дългосрочен потенциал за развитие на собствени източници за производство. Но, разбира се, за това трябва преди всичко да се проведат цяла поредица от реформи. Именно такъв диалог ние водим сега с украинското правителство”, – отбеляза той.

Източник: http://maanimo.com/news/events/130855-v-ssha-pridumali-kak-pomoch-ukraine-v-vajneyshem-voprose

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари