ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Reuters: “шесторката” обсъди механизма за налагане на наказания на Иран при нарушаване на бъдещото споразумение

01.06.2015

“Шесторката” от международни посредници (петте постоянни членове на СС на ООН и Германия) в предварителен порядък е съгласувала механизма за възобновяване на режима на санкциите по отношение на Иран при нарушаване от негова страна условията на окончателното споразумение по ядрената програма на Техеран.

Има планове това споразумение да бъде подписано до края на юни.

Предложеният механизъм за възобновяване на санкциите трябва още да бъде съгласуван с Ислямската Република, съобщи в неделя информационната агенция „Reuters“.

“Между страните от “шесторката”, включително руснаците и китайците, има достатъчно задрава договореност за механизма. Обаче сега е необходимо съгласието на иранската страна”, – цитира „Reuters“ един от представителите на западните държави на преговорите с Иран.

Друг представител е потвърдил тази информация, наричайки договореното предварително и изискващо одобрението на Техеран.

Според „Reuters“, ИРИ от своя страна подготвя контрамеханизъм, предвиждащ редица ответни мерки в случай на нарушаване от САЩ и ЕС задълженията по окончателното споразумение по ядрената програма.

“Бяха изказани три-четири предложения, които сега се изучават”, – цитира агенцията думите на източника от иранската делегация.

“Иран може незабавно да възобнови дейностите в ядрената сфера, ако останалите страни спрат да изпълняват задълженията си в рамките на споразумението”.

Според информацията на „Reuters“, редица важни въпроси засега не са съгласувани окончателно.

Например, по какъв начин ще се удостоверяват подозренията по отношение на ИРИ,ако страните от “шесторката” се разминават в мненията си по дадена ситуация. Западът предлага да се сформира отделна група за решаване на спорните въпроси, мнението на която ще се има предвид, но няма да бъде задължително за изпълнение.

В събота в Женева държавният секретар на САЩ Джон Керри и ръководителят на МВнР на Иран Джавад Зариф проведоха преговори, които продължиха 6 часа.

Както заяви пред журналистите наместник ръководителят на МВнР на Ислямската Република Аббас Арагчи, “противоречията и различията, както и преди, си остават”.

Преговорите ще продължат “през тази седмица във Виена на ниво заместници и експерти”. По данни на иранските СМИ,срещата в австрийската столица ще се проведе на 4 юни.

Източник: http://atominfo.ru/newsk/r0964.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари