ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Энергоатом – Areva има техническа готовност да преработва отработилото ядрено гориво (ОЯГ) от украинските АЕЦ

30.05.2015

Френската компания Areva съобщи, че има техническа готовност да преработва ОЯГ от украинските атомни електроцентрали, произвеждано от руската компания „ТВЭЛ“, а също така и горивото на американско-японската Westinghouse.

Това в коментар за УНИАН заяви изпълнителният директор по ядрена и радиационна безопасност и научно-техническа подкрепа в Националната електро-генерираща компания „Энергоатом“ Наталья Шумкова.

“Днес представителите на Areva пристигнаха да презентират в „Энергоатом“ окончателния отчет по концептуалното изследване – възможна ли е преработката с мощностите на La Hague горивото производство на РФ и Westinghouse”.

Като цяло отговорът е да. Сега става въпрос за нюансите, тоест каква ще бъде логистиката, колко ще струва това, но това са вече въпроси на търговски договор”, каза Шумкова.

Същевременно тя подчерта, че на компанията Areva за преработване на отработилото ядрено гориво от украинските централи няма да се наложи кардинално да пренастройва своите мощности в La Hague.

Множество подробности вижте на: http://uaenergy.com.ua/post/22340/reva-moz…o-s-ukrainskih/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари