ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Очакваме от Катар отговор за стратегически инвеститор за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

29.05.2015

Едно от условията за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е свързано с осигуряване на стратегически инвеститор и затова страната ни се е обърнала към Катар с покана за участие.

Това стана ясно от отговора на министъра на енергетиката Теменужка Петкова на въпрос на депутата от АБВ Кирил Цочев в рамките на блиц контрол пред комисията за енергетика към парламента.

Министърът припомни, че има взето решение за избор на технология, а настоящата политика е продължение на тази на предходното правителство.

Припомняме, че решението за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе взето по време на първото управление на ГЕРБ, а споразумението с „Уестингхаус“ бе сключено от правителството на Орешарски.

Пред депутатите Петкова обясни, че в споразумението с „Уестингхаус“ е било записано, че компанията ще участва с 30% на апортни вноски, но не и финансов модел. Затова казахме на представителите от Катар, че може да участват като стратегически инвеститор, обясни Петкова.

„В Катар представихме накратко проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“. Обяснихме, че има взето решение на нашите колеги от предишното правителство, но условието е, че това решение, ще бъде потвърдено от следващо правителство. Едно от условията е свързано с осигуряването на стратегически инвеститор по този проект. Изложихме тази информация в Катар и те проявиха много сериозен интерес по отношение на проекта“, обясни Петкова. По думите й, след анализ от тяхна страна, ще бъде върнат отговор какво е виждането им.

„Ще се радваме, ако се случи подобен проект с такъв стратегически инвеститор. Ние сме „за“ 7-ми блок, но ако това има своята икономическа обоснованост. Оттук нататък ще има развитие по този проект. Предстои да се подпише Меморандум за сътрудничество с Катар. Това най-вероятно ще се случи в София“, каза Петкова.

Тя уточни, че с американската компания  „Уестингхаус“ не е имало официални срещи и разговори, „тъй като на 31 март изтече срокът, който беше поставило акционерното дружество. Поради това те се оттеглиха от преговорите, но това не означава, че не сме отворени за преговори“, допълни Петкова. По думите й, „когато имат конкретна визия за това кой ще бъде стратегическият инвеститор, те ще са готови отново да седнем на масата за преговори с „Уестингхаус“.

„Аз не съм убеден, че 7-ми блок ни трябва“, коментира от своя страна Кирил Цочев, като призова за изготвяне на визия за енергетиката, както и на нова енергийна стратегия. Той постави и въпроса за това като дойде стратегически инвеститор с 49% откъде ще се намерят средства за останалите 51%.

„Не е необходимо да търсим капитал за 51%, има различни модели“, заяви от своя страна заместник-председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

Източник: http://3e-news.net/българия/очакваме-от-катар-отговор-за-стратегически-инвеститор-за-7-ми-блок-на-аец-козлодуй_43527

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари