ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Около руските АЕЦ ще създават зони за сигурност с особен правов режим

29.05.2015

Всички, които живеят в близост до действащите в Русия АЕЦ, и тези, които от време на време попадат по тези места – в гости при роднини, на риболов, лов или по други неотложни причини, ще им се наложи да усвоят и строго да спазват новите правила за поведение в зоните за сигурност.

Както е известно, всички такива обекти – атомни електроцентрали и промишлени предприятия, където работят с ядрени материали – имат външен охраняван периметър.

Зад него – само със специален пропуск. А около периметъра за физическа защита има санитарно-защитна зона и наблюдавана зона.

Те са предвидени в действащия Федерален закон “За използване на ядрената енергия” и служат за защита на населението от хипотетични рискове породени от такова съседство, а в редица случай за профилактиката им.

В санитарно-защитната зона е забранено изграждането на обществени сгради, детски учреждения, а също така на нямащи връзка с функционирането на централата или друг потенциално-опасен обект, предприятия за обществено хранене, промишлени обекти, помощни и други съоръжения. За риба и за гъби в такива места може да отиде не всеки, но за мераклиите и любителите на силни усещания това не е проблем.

На всичко отгоре, като гъби в чернобилската зона, расте броя на богатите, креативни, а понякога и безпардонни граждани, които се сдобиват със скоростни катери, витлов транспорт и джипове от всякакъв вид, за да попаднат, да се доберат, да прелетят, да проникнат там, където преди човешки крак не е стъпвал, където “от улицата няма как да влезеш” и където от птичи поглед са разглеждали само птиците. А не безпилотни летателни апарати (БПЛА) с неясно предназначение, пуснати неизвестно от кого, и неясно защо…

С увещания тези действия няма да се спрат. На помощ идва законът. В посочените санитарно-защитени зони около всичките действащи и строящи се АЕЦ в Русия се предлага да с създадат зони за сигурност с особен правен режим. Съответен законопроект вече е подготвен и публикуван на портала regulation.gov.ru.

Предлага се, по-точно, за се въведат ограничения за влизане на граждани в тежи зони и пребиваването им. Ще бъдат строго регламентирани или съвсем забранени полетите над контролираните територии. Законодателните ограничения ще обхванат воденето на стопанска или предприемаческа дейност в тези зони, владеенето и ползването на природните ресурси, а също и на недвижима собственост.

В обособените зони, се казва в пояснителната записка към законопроекта, ще се осъществяват мерки за предпазване от тероризъм, предотвратяване на техногенни катастрофи, осигуряване на пожарната безопасност и охрана на обществения ред.

Ака си спомним за горските пожари, които се случиха през лятото на 2010 година в непосредствена близост до охранявания периметър на двата руски ядрено-оръжейни центъра – Саров и Снежинск, и колко сили бяха необходими за изгасяването им, тази мярка е оправдана и отдавна назряла.

Съгласно предложената законова норма правото за установяване на зони за безопасност, включително и границите им, се възлага на правителството на РФ. На същото ниво ще се определя и списъка на основанията за забрана на гражданите да влизат в такива зони.

Източник: http://www.rg.ru/2015/05/28/atom.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари