ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом може да започне да изнася технологията на затворения горивен цикъл през 2020-2030 година

30.05.2015

Държавната корпорация „Росатом“ може в периода 2020 – 2030 година да започне да изнася технологията на затворения горивен цикъл, съобщи, пред журналисти в петък, научният ръководител на проектното направление „Прорыв“ Евгений Адамов.

„Ние получихме от ръководителя на корпорацията поръчение да разглеждаме внедряването на научно-изследователските и опитно-конструкторски работи (НИОКР) в промишленото производство. Тази стъпка може да бъде реализирана в периода 2020-2030 година. Ясно е, че това (проектът „Прорыв“ б.р.) се прави не само за вътрешно потребление, но и експорт” – каза Е. Адамов.

Според думите му, сред потенциалните купувачи на технологията са таква страни, като Китай и Япония. “На първо място, технологиите ще бъдат интересни за китайците. Японците много трудно ще преживеят без ядрени източници на енергия”, – отбеляза Адамов.

“С бързите реактори (БР) днес се занимават всички. Над БР работят в Китай, работят индийците, които започнаха да усвояват ториевия цикъл”, отбеляза също Е. Адамов.

За справка

Проектът „Прорыв“ стартира през 2011 година. Неговата цел е – създаване на ядрено-енергиен комплекс, включващ: АЕЦ с реактор на бързи неутрони и оловен топлоносител БРЕСТ-300, производства за регенерация (преработка) и рефабрикация на ядрено гориво, подготовка за окончателно изключване на всички видове РАО от технологичния цикъл.

На базата на Сибирский химический комбинат (СХК) е създаден затвореният град ЗАТО Северск. Сега в СХК има четири завода за управление на ядрени материали и ТЕЦ. Едно от основните направления на работата на СХК е – задоволяване на нуждите на АЕЦ от уран за ядрено гориво, а също и производство на топлинна и електрическа енергия. От 2014 година в СХК е съсредоточено цялото руско производство на уранов хексафлуорид UF6, изходен продукт необходим за производството на свежо ядрено гориво за ядрената енергетика.

Източник: http://www.rosatom.ru/journalist/atomicsphere/063a570048777617b4fbbe56ccedcda6

Вячеслав Першуков, за резултатите по проекта Прорыв през 2014 година – видео: https://www.youtube.com/watch?v=_sgypItmVxU

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари