ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


КНДР премина етапа на миниатюризация на ядреното оръжие

24.05.2015

КНДР разполага с технологията за намаляване размерите на ядрените бойни глави. Това се казва в съобщението на представител на държавния комитет за отбрана (ДКО) на страната.

“Ние вече отдавна сме преминали етапа на миниатюризация и диверсификация на ядрените въоръжения в интерес на самоотбраната ”, цитира представителя на ДКО информационна агенция CTAK.

Изявлението на ведомството е в отговор на изказването на официални лица от САЩ, Република Корея и Япония, осъждащи извършеният от Пхенян наскоро изпитателен пуск на балистична ракета от подводница.

От комитета считат тази позиция като “сериозно предизвикателство към законното право на КНДР да укрепва националните сили за възпиране”.

“Американските и японските реакционери си остават най-злите врагове на корейския народ”, – се подчертава в заявлението.

По-рано агенция „Ренхап“ съобщи, че Пхенян в момента се занимава с активна диверсификация и намаляване на размерите на ядрените бойни глави, и “не съветва никой да хвърля предизвикателства към мерките за засилване на националната боеготовност на страната”.

Същевременно в централния вестник на КНДР „Нодон синмун“, който изразява мнението на държавното ръководство, е публикувана статия рязко критикуваща администрацията на САЩ.

В нея се отбелязва, че Пхенян “няма да се откаже от ядрените сили за възпиране  до тогава, докато съществува заплаха от страна на Вашингтон”.

Американската администрация трябва да отчита, че “КНДР не е Либия или Ирак”, – подчертава изданието.

Народът и армията на КНДР, пише вестникът, “постоянно ще укрепват мощните сили за възпиране корейски модел и ще нанесат мощен удар по провокаторите и агресорите”.

По-рано СМИ в КНДР съобщиха, че балистичната ракета “е била разработена по личната инициатива на Ким Чен Ин, който възглавява въоръжените сили на страната със звание маршал, съгласно стратегията на Трудовата партия на Корея (ТПК)”.

Лидерът а КНДР на 9 май лично е наблюдавал изстрелването на ракетата от подводница.

Проведеното изпитание показва, отбеляза той, че “Корейската народна армия разполага със стратегическо оръжие на световно ниво, способно в световния океан да поразява вражеските сили, нарушаващи суверенитета на страната”.

От името на ЦК на ТПК Ким Чен Ин изрази благодарност към учените, технолозите и работещите в отбранителната промишленост, които създадоха тази ракета.

http://atominfo.ru/newsk/r0892.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари