ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран засекрети своите ядрени учени

24.05.2015

Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменеи категорично отхвърли предложението да се вземе интервю от иранските ядрени физици.

Според мнението на държавите, участващи в преговорите, такава мярка би могла да подобри доверието между Иран и МААЕ. Но Хаменеи е уверен в обратното.

“Ние никога няма да се подадем на натиск… Ние няма да се съгласим с тези измислени предложения, – заяви Хаменеи. – Иран няма да предостави достъп до своите учени. Ние няма да позволим да се разгласяват личните данни на нашите ядрени специалисти или друга важна информация”.

Хаменеи може да бъде разбран: даже ако интервюто се проведе анонимно, има шанс от това, личността на ядрените физици да бъде осветлена и да станат известни , например, за израелското разузнаване.

Какво ще стане по-нататък, може да си представим, имайки предвид множеството подобни случаи: към физика на улицата се приближава мотоциклет, разстрелват го в упор, и мотоциклетът изчезва.

През последните 5 години в Иран бяха убити пет физици, занимаващи се с ядрени изследвания. Някой от извършителите на тези убийства бяха задържани, и всичките признават, че са били подготвяни във военен лагер край Тел-Авив.

Съдбата а ядреното споразумение става все по-неясна – появиха се прекалено много противници.

Първата причина, пораждаща такова съмнение е, че документът, който ще се приеме на 30 юни, ще бъде в крайна сметка одобрен от всички страни е фактът, че президентът на САЩ Барак Обама след дълго размисляне все пак реши да го внесе за одобрение в Конгреса, където неговата партия няма болшинство и в двете палати.

Не внушава оптимизъм и реакцията на конгресмените на изказването на премиера на Бенямин Нетаняху, който призова да не се сключва споразумението, което поставя под заплаха съществуването на Израел – речта му беше посрещната с бурни овации.

Обаче сега става ясно, че наред с консервативната опозиция в САЩ, има и влиятелни ирански консерватори, към които, изглежда, спада и самият Хаменеи.

Не случайно след постигане на предварителното споразумение Иран започна значително по-смело да се отнася със съседите си: ирански военни кораби все по-често се появяват в Аденския залив, а Хаменеи даже заплаши Саудитска Арабия с военно стълкновение, ако иранският товар с хуманитарна помощ не бъде допуснат до йеменското пристанище Аден.

И това е на фона, че Иран продължава да оказва активна помощ на шиитските военни формирования, независимо от това с кого те воюват: членовете на “Хизболла” в Ливан, шиитските опълченци в Ирак и даже хуситите в Йемен, срещу които вече втори месец се монархиите от Персийския залив начело със Саудитска Арабия.

Още от сега може да се констатира, че независимо от изхода на сделката амбициите на Иран само ще се увеличават, което неизбежно ще доведе до нарастване на сектантските напрежения в региона.

Източник: http://www.vesti.ru/doc.html?id=2597446

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари