ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония одобри рестартирането на още един реактор в страната

21.05.2015

Комитетът за контрол на ядрената енергетика на Япония призна за безопасен трети реактор на АЕЦ “Иката” и властите са дали разрешение за рестартирането му.

Специалистите от японския правителствен комитет, след извършване на съответните всестранни проверки, стигнаха до извода, че трети блок на централата напълно отговаря на новите по-строги изисквания за безопасност, утвърдени в страната.

Те включват, по-точно, пълна защита относно инциденти и стихийни бедствия, включително особено силни земетресения и мощни цунами.

АЕЦ «Иката» е разположена в префектура Ехима. Трети блок е с електрическа мощност 890 MW, съобщава ТАСС.

Това е третата АЕЦ, за която има издадено разрешение за рестартиране на блокове. През лятото на миналата година аналогични одобрения получиха два блока на АЕЦ “Сендай”, а през февруари тази година – два блока на АЕЦ “Такахама”.

Обаче за реално рестартиране на АЕЦ в Япония такова официално разрешение не е достатъчно – компаниите-оператори трябва да получат одобрение от местните власти и населението, което засега не е получава.

Сега в Япония не работят всичките 48 ядрени енергоблока. В резултат на временния принудителен отказ от ядрената енергетика, на Япония и се наложи ТЕЦ да поемат основния товар. Вносът на допълнителни количества въглища се превръща в тежко бреме за икономиката и води до нарастване на дефицита в платежния баланс на страната.

http://www.vz.ru/news/2015/5/20/746200.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари