ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Джон Керри: споразумението по иранския атом може да стане пример за КНДР

22.05.2015

Държавният секретар на САЩ Джон Керри счита, че споразумението по иранската ядрена програма може да демонстрира, че отказът от ядреното оръжие води до подобряване на икономическата ситуация в страната.

Джон Керри се надява, че сключването на споразумение по иранската ядрена програма може да повлияе положително на КНДР и да подбуди страната да възстанови ядрените преговори, съобщава агенция Ассошиейтед Пресс.

Керри счита, че споразумението по иранската ядрена програма може да окаже “положително въздействие” на КНДР и да демонстрира, че отказът от ядреното оръжие води към подобряване на икономическата ситуация в страната. Същевременно държавният секретар отбеляза, че не известно, дали ръководството на Северна Корея “ще разбере” това послание.

Иран води преговори с “шесторката” от международни посредници за гарантиране на мирния характер на своята ядрена програма в замяна на премахване на международните санкции. През април “шесторката” и Иран обявиха параметрите на бъдещето споразумение по ядрената програма на Техеран. Страните заявяват, че по ключовите въпроси е постигнат компромис, въпреки, че остават и разногласия. Споразумението за окончателното урегулиране на иранската ядрена програма трябва да бъде готово до 30 юни.

Корея сама се обяви за ядрена държава през 2005 година, а през 2006, 2009 и 2013 година извърши подземни ядрени изпитания, които предизвикаха протести от страна на международната общност. В отговор на действията на Пхенян СС на ООН прие редица резолюции, изискващи от КНДР да прекрати дейността си в ядрената сфера.

В резолюциите 1718 и 1874, наред със санкциите, се съдържат и изисквания към КНДР да не извършва ядрени изпитания и изстрелване на балистични ракети, да се върне към преговорите за освобождаване от ядрени оръжия (денуклеаризация) на Корейския полуостров.

Източник: http://ria.ru/world/20150516/1064854058.html#14319186616154&message=resize&relto=login&action=removeClass&value=registration

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари