ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ планират да изразходват 60 милиона долара за ядрената безопасност в Русия

24.05.2015

Министерството на енергетиката на САЩ планира да изразходва 60 милиона долара за осигуряване на ядрената безопасност в Русия, съобщава Washington Free Beacon позовавайки се на източници, запознати с плановете за финансиране.

По данни на изданието, Националната администрация по ядрена безопасност (НАЯБ) на САЩ е финансирала фондовете, средствата от които ще бъдат изразходвани през тази година в рамките на Многостранната ядрено-екологична програма в РФ(МНЕПР).

Засега не е ясно, как ще се използват фондовете.

Един от източниците е съобщил, че по-рано представители на Русия и САЩ са провели преговори за програмата за унищожаване на ядрените материали, намиращи се във водите на Арктика.

Друг източник предполага, че фондовете ще бъдат насочени към мерки за неразпространение на ядреното оръжие.

Както съобщава изданието, представителят на НАЯБ Деррик Джонсон е казал “не бих възразил, ако парите по НАЯБ се използват за осигуряване на безопасността на руските ядрени материали”.

“Сътрудничеството с Русия по ядрената безопасност си остава важен елемент в глобалната борба за намаляване на заплахата, която представлява ядреният тероризъм, и е в подкрепа на ключовите интереси не само на САЩ, но и на цялата международна общност” – цитира изданието Джонсън.

Според думите му, САЩ вече дълго време “работят с Русия, усилията са насочени за предотвратяване разпространяването на оръжията за масово унищожение”.

Представител на Държавния департамент на САЩ е заявил, че дейността на МНЕПР “няма връзка със санкциите, въведени спрямо Москва поради ситуацията в Украйна”, – съобщава изданието.

Източник: http://ria.ru/world/20150508/1063426852.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари