ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран и “шесторката” започнаха във Виена поредния кръг от преговори по ядрената програма

13.05.2015

Експерти от Иран и страните от “шесторката” (петте постоянни членове на СС на ООН и Германия) започнаха във Виена  поредния кръг от преговорите, имащи за цел изработване на заключително споразумение по иранската ядрена програма до края на Юни.

Консултациите започнаха със срещана заместник министъра на външните работи на ИРИ Аббаса Арагчи и заместник ръководителят на европейската дипломация Хелга Шмид, съобщи за ТАСС представител на иранската делегация.

Както заяви при пристигането си във Виена Арагчи, Техеран разчита, че страните имат шанс да съгласуват заключителния документ преди набелязаната дата – 30 юни 2015 година.

Според думите му, черновата на споразумението практически напълно е разработена, но остават разногласия “по една част”.

“Все ощеима много нерешени въпроси и разногласия между страните. Участниците в преговорите се стараят да съгласуват единен текст на бъдещото споразумение”, – отбеляза Арагчи.

“Ние смятаме, че можем да направим това даже преди срока”.

Говорейки за резултатите от нюйоркския кръг, който завърши на 7 май, ръководителят на иранската делегация напомни: “В Ню-Йорк беше съгласуван първият вариант на проекта за цялостния пакет на споразумението. Сега ние разполагаме с текст, макар и в него да има много неразрешени въпроси засега поставени в скоби.”

Той също добави, че виенският кръг ще бъде насочен към намаляване на “количеството на скобите” и “изчистване” на текста на проекта за споразумение.

Очаква се преговорите във Виена да продължат до петък.

Според думите на заместник министъра на външните работи на ИРИ, делегацията на Техеран планира в най-близко време да направи двустранни срещи с колеги от САЩ,Китай и Русия.

Очаква се, към консултациите на експертно ниво на 15 май да се присъединят и политическите директори на всички страни от “шесторката.”

Източник: http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/1962511

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари