ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай силно се интересува от AREVA

13.05.2015

Интересът на Китай към активите на групата AREVA стана през изминалата седмица една от централните теми за френската преса.

 

 

“Това, че Китай се интересува от ядрения отрасъл на Франция, не е новост. Не е изненада и, че Китай би искал да се възползва от сегашната слабост на отрасъла и от големите финансови и промишлени затруднения на AREVA”, – счита „Le Monde“.

Въпросът за възможното навлизане на китайски компании в капитала на групата AREVA престана да има академичен характер, счита вестникът.

Но подобно развитие на събитията говори не само за слабостта на “френския атом”, който дълго време беше гордост за нацията, колкото за силата на китайския. Именно в Китай се изграждат 2/3 от строящите се енергоблокове по света.

 

“Китайците – това е неизбежност”, – твърди председателят на съвета на директорите на AREVA Филипп Варен.

Според данните, с които разполага „Le Journal du dimanche“, веднага три китайски компании биха пожелали да получат част от подразделението „AREVA NP“ – реакторния дивизион на групата. В интерес на истината, възможно е част от акциите на „AREVA NP“ да преминат към френската EDF в рамките на общия курс за спасяване на групата.

Китайските корпорации CNNC и CGN могат да получат контрол над около 10% от групата AREVA – като „Le Monde“ е уверена, че става дума точно за акциите на групата майка, а не на дъщерните и подразделения. Още една китайска компания „Dongfang Electric Corporation“ (DEC) планира да създаде с французите съвместно машиностроително предприятие.

“Трябва ли ние (французите) да се боим от навлизането на китайците в този чувствителен сектор?”, – се пита „Le Monde“.

Според мнението на вестника, няма от какво да се боят, защото идването на китайските ядрени специалисти вече е налице. Китайците получиха достъп до технологията EPR, по която се изграждат два енергоблока на АЕЦ “Тайшан”. Групата AREVA води преговори с китайската страна за предаване на технологията за преработване на ОЯГ и строителството в КНР на аналог на френския комбинат „Ла Аг“ – сделка, която може да достигне над 10 милиарда евро.

В края на януари премиерът на Франция Мануел Валс каза, че правителството работи за откриване на нова глава във френско-китайските ядрени отношения. Той нима намерение да обсъди с Пекин нови партньорства, които са способни да разширят присъствието на Франция на колосалния китайски пазар.

Обаче френският ядрен отрасъл сега преживява не най-добрите си времена след многогодишни междуособици и загуба на ноу-хау. В Китай на французите ще се наложи да имат работа с партньори, разполагащи със знания, силна подкрепа от държавата  и, най-главното, здрави амбиции, заключава вестникът.

Източник: http://atominfo.ru/newsk/r0797.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари