ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ отложи публикуването на отчета за ситуацията на АЕЦ “Фукушима-1”

09.05.2015

МААЕ отложи публикуването на отчета за ситуацията на АЕЦ „Фукушима“, като даде на японските власти допълнително време за обяснение на проблемите с течовете на радиоактивна вода в Тихия океан.

Отчетът за средно и дългосрочните планове по извеждането от експлоатация на авариралата АЕЦ ще бъде публикуван в „средата на май“, заяви представителят на агенцията Серж Гас.

 

 

„По покана на японското правителство, експерти на МААЕ посетиха ядрената централа за проверка, съсредоточавайки се върху проблемите на радиоактивната дъждовна вода и взаимодействието с обществеността.

Компанията TEPCO не е длъжна да се отчита пред МААЕ, но тя, както и преди, споделя редовно информацията с агенцията“, се казва в писмо на Гас.

Инспекторите на МААЕ се върнаха в Япония на извънпланова визита през април във връзка с по-високото ниво на радиация, предизвикано от теч на замърсена вода в Тихия океан.

Компанията TEPCO знаеше за теча от няколко месеца, но не обсъди въпроса с инспекторите на МААЕ при тяхното посещение на 9-17 февруари. По-късно TEPCO реши да преразгледа информационната си политика и да публикува повече данни за радиацията.

В предварителния си отчет, публикуван на 17 февруари, МААЕ заяви, че ситуацията с АЕЦ „Фукушима“ остава „много сложна“ и че третирането на радиоактивната вода остава, както и преди, проблем за японските власти.

Премахването на стопилото се ядрено гориво от трите пострадали реактора се явява „сериозно дългосрочно предизвикателство“, отбелязва МААЕ.

Източник: Bloomberg

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари