ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Арменската АЕЦ ще бъде спряна за 6 месеца през 2017 година за подготовка за продължаване на срока за експлоатация (ПСЕ)

14.06.2015

 

 

Планира се спиране на експлоатацията на Арменската АЕЦ през 2017 година в продължение на  6 месеца за изпълнение на съответните дейности с цел ПСЕ на централата до 2027 година, съобщава пресслужбата на правителството по повод на посещението в АЕЦ на премиера на Армения Овик Абрамян.

По време на посещението на ръководителя на правителството беше представена работата на ААЕЦ, дейностите провеждани с цел ПСЕ и повишаване на нивото на безопасност, а също и предстоящите програми.

Арменските депутати одобриха на 5-ти май подписването на две споразумения с Русия, свързани с ПСЕ на ААЕЦ и предоставянето за тази цел на кредитни и грантови ресурси.

В рамките на споразуменията Русия ще предостави на Армения кредит е размер на $270 млн. и $30 млн. като грант. Кредитните средства ще бъдат предоставени за срок от 15 години с 5 годишен гратисен период и годишна лихва от 3%. Същевременно е предвидена възможност за предоставяне на кредита в руски рубли.

Дейностите в рамките на реконструкцията на ААЕЦ, които ще започнат през пролетта на 2017 година, и ще продължат около половин година, ще се извършат на два етапа – на първият ще бъде обследвано техническото състояние на оборудването, на база на което ще бъде разработена програмата за модернизация, а също така ще бъде изчислена окончателната и стойност. Вторият етап включва самият процес на модернизацията.

Русия също е заявила готовност да покрие част от разходите за изграждане на нов енергоблок на Арменската АЕЦ  на стойност 4,5 милиарда долара във вид на продукция и оборудване. По-точно, Русия може да предостави на Армения “ядрения остров” като своя дял в изграждането на новата АЕЦ.

Строителството на новия енергоблок на ААЕЦ с мощност 1000 MW се планира да започне през 2016-2019 година. Недостигащите средства се планира да бъдат покрити чрез финансово съдействие от различни страни.

Арменската АЕЦ е единствена в региона и е разположена на 30 километра от Ереван. Сега в експлоатация е само втори блок с мощност 407,5 MW. Според оценките на експертите, централата може да функционира до 2016 година, обаче, ЕС и Турция настояват за незабавното и спиране.

Източник: http://www.newsarmenia.ru/economy/20150506/43210994.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари