ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Парламентът на Армения е ратифицирал споразумението с РФ за ПСЕ на Арменската АЕЦ

07.05.2015

Парламентът на Армения е ратифицирал споразумението за кредит от Русия за ПСЕ на Арменската АЕЦ, съобщава арменското издание News.am.

„За“ са гласували 111 депутати, „против“ – 1, като трима са се въздържали.

РФ и Армения в началото на февруари тази година подписаха споразумение за финансиране на дейностите по продължаване на срока за експлоатация на Арменската АЕЦ. Страните се договориха – финансирането да става за сметка на руски експортен кредит от 300 милиона долара с годишна лихва от 3% и начало на погасяването му 15 януари 2019 година. Руските специалисти са извършили предварително обследване на енергоблока. Нова лицензия за експлоатация се очаква да бъде получена през 2016 година.

Съгласно договореното, ще бъдат извършени ремонти и подмяна на оборудване, наладката му, подготовка на експлоатационната документация и преподготовка на персонала.

За информация

Арменската АЕЦ е единствена в региона, разположена е край град Мецамор на около 30 километра западно от Ереван. Централата е въведена в експлоатация през 1980 година и е спряна през март 1989 година след Спитакското земетресение през декември 1988 година, което отне живота на над 25 хиляди души. Повторно е въведена в експлоатация през ноември 1995 година във връзка с острата криза за електроенергия в републиката.

Двата енергоблока на Арменската АЕЦ са оборудвани с руски реактори ВВЭР-440 от първо поколение. Първи блок е спрян и се използва за резервни части. Втори блок с мощност 407,5 MWдава средно от 40% до 50% от електроенергията на страната. Съгласно оценките на експертите, централата може да функционира до 2016 година.

Източник: http://www.seogan.ru/parlament-armenii-ratificiroval-soglashenie-s-rf-o-prodlenii-sroka-ekspluatacii-armyanskoiy-aes.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари