ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ опровергава съпричастието на Хилари Клинтън в урановата сделка – интересни подробности

28.04.2015

Американските СМИ считат, че Клинтън е могла да способства за купуването на Uranium One (U1) от “Росатом”, вследствие на което Русия е получила контрола над 20% от производството на уран в САЩ.

Холдингът АРМЗ,влизащ в състава на „Росатом“, при купуването на канадската уранодобивна компания Uranium One не се е интересувал от американският и актив и е бил готов да сключи сделката и без него.

През последните дни американските СМИ активно обсъждат историята на купуването на Uranium One и ролята в нея на Хилари Клинтън, която сега е участник в президентската надпревара. The New York Times и The Wall Street Journal съобщиха, че през пролетта на 2008 година тогавашният председател на съвета на директорите на U1 Ян Телфер е дарил 3 милиона долара на Clinton Global Foundation.

След две и половина години, когато американските власти са разглеждали сделката между АРМЗ и U1, Клинтън е била сред вземащите решението за съгласуването и. В резултат Русия е получила контрол над 20% от производството на уран в САЩ, отбелязват американските СМИ.

Uranium One владее рудника Willow Creek във Вайоминг. Промишлената експлоатация там е започнала през май 2012 година. През 2014 производството е достигнало 563 хиляди фута уран, което е под 5% от общото производство на U1.

Според думите на източника на “Интерфакс” в руския ядрен отрасъл, при покупката на U1 АРМЗ е имала интерес само към казахстанските активи на компанията. “Отначало се разглеждаше рискът, дали американските власти ще дадат разрешение за сделката. Затова с мениджмънта на Uranium One беше обсъден варианта за изваждане на Willow Creek от състава и, за да не се провали сделката заради един незначителен актив”, каза събеседникът пред агенцията.

Ян Телфер в интервю за Bloomberg е заявил, че дарението за Clinton Global Foundation е направено много преди “Росатом” да прояви интерес за купуване на U1, и тези две събития нямат никаква връзка по между си. Сам той твърди, че с Хилари Клинтън не се познават.

Основните активи на U1 са: 70% в СП „Бетпак Дала“ (проектите „Акдала“ и „Южен Инкай“), от тях 50% в СП „Каратау“; 30% в СП „Казълкум“ (Харасан), от тях 50% СП „Акбастау“ и 49,67% СП „Заречное“ (по-точно в Заречное и разработваното Южно Заречное) в Казахстан.

Източник: http://www.mngz.ru/oil-gas-energetics/1137496-rosatom-oproverg-prichastnost-hilari-klinton-k-uranovoy-sdelke.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари