ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – на БН-600 в Белоярската АЕЦ (БАЕЦ) изпитват експериментално ядрено гориво – интересни технически подробности

27.04.2015

Започват изпитанията в промишлени условия на експерименталното нитридно ядрено гориво в реактора БН-600

Както съобщи в четвъртък представител на отдела за ядрена безопасност и надеждност на БАЕЦ Андрей Дубовик, в реактора БН-600 са заредени две топло-отделящи сборки (ТВС, горивни касети) от новото ядрено гориво.

“Топло-отделящата сборка е херметична метална конструкция (вижте снимката) с дължина три метра, запълнена с таблетки ядрено гориво. Ние заредихме принципно нов образец – нитридно уран-плутониево гориво. Обикновено за таблетките в в горивните елементи се използва оксид на урана, а тук нитрид на урана и плутония. Това гориво е разработено в Сибирския химкомбинат (СХК)”, разказа той.

Според думите на инженерите от БАЕЦ, концентрацията на горивните изотопи в новото нитридно гориво е много по-голяма. “Благодарение на новата разработка ще се увеличи потокът от неутрони, което за реакторите със оловен топлоносител ще бъде много по-изгодно. Планира се, че това гориво ще бъде основно за реакторите от ново поколение БРЕСТ-ОД-300 и БН-1200”, – добави Дубовик.

Основен показател, на който ще се обръща внимание по време на експеримента е здравината на херметичната черупка на новите касети, която е направена свръх здрава неръждаема стомана челябинско производство.

При презареждането на реактора с ядрено гориво са заредени общо 125 сборки. Пускането на реактора е планирано за края на май. Но първите резултати от експеримента с новото гориво ще станат известни не по-рано от есента на 2015 година.

На БАЕЦ не изключват възможността новото гориво да се използва и в реактора БН-800 на новия четвърти блок.

Източник: http://www.seogan.ru/na-energobloke-bn-600-beloyarskoiy-aes-ispitivayut-eksperimentalnoe-yadernoe-toplivo.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари