ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Община Козлодуй е включена във филмова продукция за атомните централи в Европа

12.02.2012

  

   Община Козлодуй беше посетена от група млади френски журналисти, които подготвят филмова продукция за хората, съжителстващи с ядрени съоръжения на територията на Европа. Готовият материал ще бъде достъпен он-лайн, като освен Козлодуй, Матиен Молард, Софи Вал и  Басиле Креспин ще посетят градове с атомни електроцентрали в Словения, Германия, Франция, Испания и Швеция.

    За да бъдат максимално обективни в наблюденията си, френските журналисти разговаряха и с кмета на общината, Румен Маноев. По време на интервюто с него те се интересуваха най-вече от връзката между икономическото развитие на Козлодуй и атомната централа.

 „Изграждането, модернизацията и работата на атомната електроцентрала действително са ключови за развитието на общината и жителите й – потвърди г-н Маноев. – В икономически план заетостта в АЕЦ „Козлодуй” спомага за ниското ниво на безработица сред квалифицираните лица в общината, тъй като там работят голяма част от жителите й, но държа да подчертая, че това е и сериозна отговорност, тъй като дружеството е структуроопределящо за държавата като цяло.” 

  На въпроса за традиционния „страх” от ядрените съоръжения и евентуалните последици при авария или инцидент, кметът на Козлодуй категорично заяви, че: „Безопасността на съоръженията се гарантира от подготвеността на кадрите и непрестанното усъвършенстване и модернизиране, които винаги са били приоритет при експлоатацията.”

  И все пак според Румен Маноев Козлодуй не е само атомната централа: „Гордеем се с богата история, още от римско време и борбата за национално освобождение през 19 век, с красивата ни и уникална природа, и най-вече – с хората от нашия край” – подчерта той. 

Източник: Пресслужба Община Козлодуй 

12.02.2012

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари