ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изграждането на трети и четвърти блок на АЕЦ “Куданкулам” в Индия започва през 2015-2016 финансова година

24.04.2015

Русия е най-добрият партньор на Индия в областта на ядрената енергетика, твърди вестник

Първи енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ бе въведен в експлоатация миналата година, а строителството на втория скоро ще бъде завършено.

Началото на изграждането на Трети и Четвърти енергоблок е предвидено за 2015-2016 г. финансова година. По този начин руската държавна корпорация „Росатом“ изпреварва много американските и френските си конкуренти, които все още са смутени от индийския Закон за гражданската отговорност при ядрена вреда.

След завършване на строителството на Първи и Втори енергоблок на централата според междуправителствено споразумение от 2008 г., руската страна е предложила нов кредит за строителството на Трети и Четвърти блок при условия, аналогични с условията на кредита за първите два реактора.

Предложенията на Русия непосредствено влияят на цената на електроенергията на атомната електроцентрала. По данни на Департамента за ядрена енергия на Индия, АЕЦ „Куданкулам“ произвежда енергия на стойност 3,5 рупии (0,06 долара) за 1 kWh. В същото време стойността на 1 kWh електроенергия, която ще произвеждат централите, които планират да построят конкурентите на „Росатом“ ще бъде между 6,5 рупии (0,10 долара) и 12 рупии (0,19 долара). В случая с проекта за АЕЦ „Митхи-Верде“, който американската компания „Уестингхаус“ ще построи с реактори АР-1000, цената за 1 kWh ще бъде 6 рупии.

Източник: http://www.thehansindia.com

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари