ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай няма намерение да зарежда с гориво АЕЦ “Тайшан” до изясняване на проблема с “Фламанвил-3” във Франция

23.04.2015

Китай няма да зарежда гориво в активните зони на реакторите на строящите се блокове на АЕЦ „Тайшан“ до тогава, докато не бъдат изчистени всички въпроси по безопасността на EPR, възникнали след съобщенията за открити аномалии в капака и дъното на корпуса на реактора “Фламанвил-3”.

За това пише „Les Echos“, позовавайки се на съобщение на министерството на околната среда (Ministry of Environmental Protection, MEP) на Китай.

В профилните китайски ведомства засега не очакват проблем с оборудването на АЕЦ “Тайшан”, независимо от това, че част от него е била доставена от същия френски завод , както и елементите на корпуса на „Фламанвил-3″. Все пак, китайците имат намерение да извършат допълнителна проверка на качеството на оборудването на АЕЦ “Тайшан”.

Вестникът счита, че инцидентът с корпуса на “Фламанвил-3” е нанесъл силен удар по репутацията на групата AREVA.

“В перспектива той ще окаже негативно влияние на интересите на френския ядрен отрасъл във Великобритания, където EDF ще строи два блока с EPR на АЕЦ „Hinkley Point”, – отбелязва изданието.

Същевременно министърът на енергетиката на Франция Сеголен Руаял заяви, че на „Фламанвил-3″ ще бъдат направени допълнителни изпитания и изследвания: “Веднага след като през тази есен бъдат обявени резултатите, работата на Фламанвил ще продължи”.

Групата AREVA и компанията EDF имат намерение да изпълнят програма от допълнителни изпитания с цел да определят границите и свойствата на областите от капака и дъното на реактора на “Фламанвил-3” с повишено съдържание на въглерод. По предварителна информация програмата трябва да завърши през октомври 2015 година.

Източник: http://atominfo.ru/newsk/r0690.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари